PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Ahad, 31 Mei 2009

Ahad ni..

Hari Ni hari Apa daNISh??? heeeeeee tenyum je le... tu jek yg danish tau selain bahasa jepun dia erm.. kami tak p memane arini memuLA.. InGat nak berMAin dgn danISh dirumAh jek.. tApi tetIBe abi Nak aJAk daNISh p puTrajaYA aMIk anGIn.. Umi pun sIAp la biaSA2 jek..



SAmpai kat saNA, ramaI betul orAng, n kamI pelIk la.. ruPAnya barU teriNgaT cuTi sekOlah... hehe.. daNIsh lum seKola so Umi da Tak iNgaT saNGAt umi, abI dan DanisH bersaNTAi saMBil tgK air panCut saje suke2 den amik gambO la apAlai, pebereT umI amIk gaMbo daNISh.. maSA ni daNISh merAJuk Ngan uMi.. diA naK tuChu susu uMi bg dah tu dia memAin... erm uMi buAT tak tau jeLAh... merajUK, nanGis samPAi kuAr air MAta.. tanAk pun paNDang uMI seHingga Umi Hulu TAngan nak amIk dia baru dia nak Ikut, heheh




danish merajuK


umi panggil banyAk kaLI dia wat x tau jek.. =P



barU naK teNgok mB cian gaK kat Umi




ni le gambo yg semPAt uMi amBik, tgkla muka maSham daNISh yg meraJUk.. hehe..umI puaS paNGgil naMA dia n aGAh dia, laNGsung tak diLAyan tiru umi la tu d umi tak LAyan diA budak bertuaH


posINg nGan aBI pLAk, merajUK da habIs ni baRu nak tenyummmmm




TepI la Abi, danIsh nk posing nI


daNish saId : hihi.. takut umi biLA daNSIh meRajuK


dANish caKAp : teRimaLAh seNYumaN saYA yg menAwaN ni..

yaNG keLAkonyer hari AhaD ni, uMIkan baru je tuKAr caDAr n pakaIla cadAr barU kalE pink i like piNk den,bile malaM kan.. dia naK tdo.. dia tengOK je caDAr tu, dia sentUH buNgA2 kaT caDA tu.. pastU dia tengOk dinDIng.. pasTu dai tgk laGi cadAr tu.. maybe dia pelIk kot.. keNApa kale laIN.. selAlukan purple putih.. ni pink.. or dia pk wah nape pinK, cam pempUAn jekkk hahaha



k la semUa.. laYAnzzzz je le..




Sabtu, 30 Mei 2009

Ari sabTU DAnIsh..

Petang sAbtu ni, umi daN abi jaLAn2 ke Tasek titiwAnGsa.. fuh.. ramaI giler.. danISh plAk biLA da samPAi cam x De mood je.. kaMI layaN aIr pancut sekeJAp, lakSA n rojAk buAH seta aISkrim.. erm.. abi maKAn semUA, uMi tumpaNg sikit2 jek.. heheh


MAsa dalaN2 tu uMi semPAtla amIk gambo daNISh.. tengoK yer waJAh daNisH yg serious tu, serious ke contrOl henseM aKA sHomel? uawahahahaha...



Umiii, pat la Amik danISh.. xNAk duk sni..



pelIk, ape Tu aBI?





hensem ker??



eh... ikan..
posing dulu

Apepun waJAhnyer uMi tetaP sayangkan danISh... esOK uMi nak bUAt entrY contest yanG uMI nak joIn da lama.. contest apa? tunggU..



sayang umi..



Jumaat, 29 Mei 2009

PenguRusan JEnazah

gaMBar : penGebumiAn jeNAZah

Hii, semua.. bZ.. BZ.. Bz.. oh... gambaR apa tu. Siapa Yang TelAh pergi.. KenaPA tu.. eh, siapa TU.. tentu koRang terTanya2 apa sebeNArnya yang berLAku.. suspenkan??? kan? kan? kan??


Hehehe.. seBEnarnya.. pagi Jumaat laGi inDah ni.. uMi dan oPis uMi terlibat deNgan prograM cerAmah Agama. SAtu iBU pejAbat waJib perGi.. Erm ceraMAh kaLI ini BErtaJUk "PenguruSAn JenazaH". Erm.. hebAt kan tajUknyer.. gerUn pun ada.. MemaNg bagUs sanGAt2 CeraMAh ni, seBAb ia MEnginGAtkan kemBAli kepAda caA penguRusan JEnaZah yg perNAh kiTA beLAjar daHUlu dan kepadA yanG taK tahu, boLeh beLAjar dari Ceramah ni.. UsTAz yaNG bagi ceraMAh ni memaNg pakaR dalAm bab pengurusan jeNAzaH..


CeramaH ini diadaKAn daLAm bentuk teorI dan praktiKAl.. adaLAh seoRAng hamba Allah yg muLIA yg suDi tampIl menJAdi jenaZah.. muLA2 dia inGAkan just bariNG aHAja.. rupanYA dikapankan betul... uiK, gerun la si hamba Allah ni siap banGunkaN kepAla cam tak kompiden, heheh

Basic yang kita perlU tahu kat sini ialaH :

1. Baringkan jeNAzah menGAdap kibLAt
2. SediaKAn kaiN kafaN
3. MandiKAn jenAzaH
4. KafanKan
5. SolatkaN
6. keBUmikan

Masa kaiN kafan disediakan.. JenazaH hendaKlah di Ukur denGAn tali dari ubun2 hingga Hujung tumit kaKI pastu tambah liliTAn peha seseOrang supaYA kain cukup uNtuk diKAfankan. BAgi pempuaN 5 helaI, lelaKI 3 heLAi. Susun taLI, bentaNGkan kaIN kafaN diselanG seLi denGAn kapaS dan kapuR barus..

MAsa naK mandikan pun banYAk step dan maSA nak menGUamkAn jenAzah yg palIng usTaz kata kne Kuatkan seMAngat.. nguAm tu aPA? erm.. mengeluarKAn naJIs yg aDA pada jenazAH.. tu aDA caranYA juga tu.. ermmm..

PAstU, biLA da MAndikan, dikaFAnkaN dan disolAtkan... baruLAh dikebumikaN.. Erm.. dalam berCerita tu, ustaz selIngKAn satu CeriTA kisaH benar.. nak denGAr tak? umi ceiTAlah, moga jadi ikhtibar untUK kita..

Ada dua oraNG sahabAT yang saNGAt akrab.. kemAna perGI mereKA pasti bersaMA. uMi bagi namA a dan B la yer.. si A duduK di Johor daN B duduK di uTAra. si B yg tiNgal diutara menIngaL duniA dan A menDapat taHU, si A yg saYAngkan sahabatnYA si B pun terUS bergegas ke utara denGAn menAiki motoR deMI ntuK menghormati jenAzah sikawan.. SegalA pengurusan jenAzah dari dimandiKAn hinGga lah dikebumikan diliang lahat, si a setia membantu.. Maka setelAh selesai doa talkin dan semUA orang pulanG, si A pun berniat nak puLang ke joHor namuN kUnci motorNya tidak dijumPAi dan diperCA terciciR ketika memBAntu meNurunkan maYAt. seteLAh dibincanG denGAn tuKAng galI kubur, maka merEka meNGgali kemBali kubur si B. ketiKA kunci dicari... kelIhatan lah jenAzaH yg BAru diKAfankan tak samPai 10 min telaH tercarIK2 kaIN kafannYA dan terLIhatlah aKAn sesuAtu balAsan kubUr.. TerKEjutlaH si A laLU seteLAh seLEsaI kunci dijuMpai.. beLIAu teRAsa sanGAt insaf dan berTAubat..Aduh trY nak cerIta cam ustaz tu tapi uMi tak pandaI plak,hehehehe paHAm ke? ke NGAntuk umI ceriTA ni..


Apepun disiNI peNGAjaranNya kita tahU senDiri dan laYAn je laH yer.. moga saUDara mara seiSLAm kita semUA dicucuRI raHmAt oleHnya.. amin..


Khamis, 28 Mei 2009

Award lagi..

Nak cite pasal awaRd ni.. hehe, awaRd ni bukan la uMi create sdri, xde masa lagi la nak wat hehehe award ni umI amiK darI ummi Hanie. Ummi hanie dgn baik nya suruh semua followers dia amik award ni, so umi dgn banGGanya menjadi followers ummi hanie menempelkan award yg dia bagi bebanyak ni.. cayalah ummi hanie. tQ utk award ni..

K la, kat bawah ni adalah antara award dari ummi hanie kepada followers dia.. so umi tempel kan di bawah ni yerk.. sila layanzzz..








wahhhhh... canteqks nyer... erm... tQ le ummi hanie.. semoga dapat award baNyAK2 n bg kat kaMi bebaNYAk..
oK, umi pLak nak bagi award Ni kepAda semuA follower n pembaca yg tinGgalkan coment kat bawaH ni.. nah aMIKlaa.. yerkkk..


Rabu, 27 Mei 2009

pagi yg cerahh

Pagi ni Umi masuK lambat, uMi pi hantar aDik umI uDe p interbiu kat Zetro bangUnan.. erm interViu ni ada ceriTA yg tersAnGAt memBuat uMi kelAm kaBut, n haru biru gak la.. ActuallY uDe duk JohoR n Keje kat Johor.. SuraT interbiu ni saMpai semAlam n mak Umi yg amIk n buKAkan utK uDe coz ude tak duk denGAn mak.. so, bile baca tang tempat kat kL kene interbiu mak tak ok jeks.. Tapi bilE keNe taNg tarikH dan MAsa nyer Mak ai.. surat samPAi 12.00tengahari pada 26.05.09 tapi interbiu nyer kul 8.30pagi pada 26.05.09. Terus mAk caLL umI tanYa camne.. naSib baik la uMi ni ada tergerAk haTi naK caLL so Umi caLL la Kem PertahAnan tanYA... sape yg keje saNE leh rekemen kan adIks uMi nI??..hahaha




AdAlah pUan ni jawAB "erM daTAng je esok ditempat dan masa yg saMA sePErti disuraT. tempAt interbiu kat ne?"



Umi JawaB.."alamAK saYA taK inGAt taDi, actuaLLy surat saMpaI jOhor saYA di blabla"

Puan JawaB "ok, adik AwaK ada Kat maNa??"

Umi JawaB "Johor.."

Puan JawaB " macam nada tercenGAng erm, jauh nyer.. kuantan pun ada gak, dekaT tak ke KuanTan.."

Umi JawaB " uiK dalam hati umi tu Lagi JAuh erm.. better ke wangSA maJU lagI dekAt kot.. yela kalau ke kuantan nak tdo mana malam nanti

Puan JawaB " erm, k la, datang je esoK..

Umi caKAp "tq puaN jawaB.."

So denGan kelaM kaBUt mak suruH uDe ke KL.. uhhh haru sungguh, selalU kelAm kabu gini la.. susaH tul nak carI keje.. Aritu maSa oPis uMi panGgil interbiu baRU raMAi tul daTAng dari jaUH, ada yg mak aYAh datang sekaLI, adA yang dgn bayi memaSing, datNg darI jauh2 tp post tu utK 6 orG je.. yang daTAng nyer.. kesiAn gak la.. nak buaT camne KAn.. inIlah uJian AllaH, kene saBAr dan terUSkan usaHA..

Uik sekEjap je Ude keNE interbiu??? erm k la.. umi Nak balIK da Ni.. nnt saMbung lagi,...



noTa tecIK : gooD luck Ude..

Selasa, 26 Mei 2009

1st time Kene Tag Jepun

Petang ni umi nak ceriTa PAsal tagamboi shipatnyer umi buat.. hehe, umi tak de koje petang ni free so apalaGi umI layanz je le taq dari mamaTisya ni..

Tag umi ni tag versi jepun.. huahuahua.. umi rasa mesti kelako nama umi, abi n danish nnt, mesti payah nak seBut.. aperput koranG tenGok aturan yg ditetapkan mamatiSya dulU k..

sila tukar nama anda,suami & anak ke dalAm bahasa jepun mengikut panduan spt di bwh :-

A-ka
F-lu
K-me
P-no
U-do
Z-zi
B-fu
G-ji
L-ta
Q-ke
V-ru
C-mi
H-ri
M-rin
R-shi
W-mei
D-te
I-ki
N-to
S-ari
X-na
E-ku
J-zu
O-mo
T-chi
Y-fu
Z-zi


Mohd Ridzuan : RinMoRiTe ShiKiTeZiDoKaTo

Muhammad Izz DAnish : RinDoRiKaRinRinKaTe KiZiZi TeKaToKiAriRi


Hahaha.. kelako gak bila nak menyebutnyer.. terbelit2 uMi nak bace.. hahah Tomomo.. ape da, nama sHidap2 jadi Tomomo.. Tapi shuke gak nama Izz anak Umi dansh jadI Kizizi..

Hehe... so sekarang ni, Umi nak Tag % oraNg laiN plak.. buat tau koRAng, nak tau gak sape NAma2 koranG dalAm bahaSA jepun..

Sila amIK yer :

MamaCT
MamaWafiQ
Suziey
Yantzyeem
yanadzul

Selamat membuat taG..

Jalan2 beli food babY..

SemalAm, umi dgn Abi dan danisH kuar jap seBab nak caRi food baby utk daNiSh mutuk umI tu.. Erm kamI ke ManjaKu wanGsa Maju... rupeNya manjA ku sedaNG buaT wholesalE.. ye ke wholesale, kira gitula, sebb ada SalE kat Lua laGi tak silap uMi start 22 mei 2009 hinGGA 7 jun camtu kot.. tak pastilah, sorry le masa pilih baju tu, umI tayaNg2 la kat daniSh, amboi, bukan maIn senyUm lai, cam tetau je uMi nak belikAn untuK dia..

SampAi2 je Kat saNE, umI p tgk baraNg2 yg Ada kaT luAr manjAku.. Erm, ada baJU2 boleh tahAn mUrah nyer.. eRM abi katA amikla untuK daNish, so uMi carIlah yg seSuai, ingAtkan naKla cari yg lawO2 n banYak, rupeNya tak semPAt abI dah aJak maSuk dalaM manJA ku puLAk.. erm hasil shopPIng kat Luar uMI dapat la bebeRApa helAi baJU.. joms teNGok kaT bawAh.


ni je yg UmI dan piLIh untuk danISh





Pastu bile MasuK dalAm manJaku, uMi pilihla food babY untUk danisH, tak Lupe juga uMi beLi food container utk danISh pakAi..erM hasiLnya uMi daPAt benda2 ni.. Umi nak cuBekan daniSh nestum babY dulu samBil uMi buaT buBUr untUK daNish.. nestum tu, kalaU umI taK semPAt nak Buat bubur unTuk dia.. heheeh...




nak try kan danish makan yg ni dulu..


Pas shoPing tu kamI pun p le makan kat Pizza.. huhu ada plak yg celebrate bday n danIsh suke denGar laGu tu..K la kengkawaN.. layansszzz je le k..



Isnin, 25 Mei 2009

to luvly maMAsITi..

saLAm.. entryni kutujukan buat mamasiti yg tenGAh sedIH.. cian diA, umi pun tak tahu nak tolong dia camne laGi.. nak Tahu semUA.. bloG mamasiti aka hidupharmoni telaH dilink kan menjadi bibble dokumen.. sedih sanGat dah umi tenGok mamasIti.. siApa bolEh toLong nak Buat camne..kenaPAla dioRang ni suke sanGat buat org lain pUnyer bermAsalaH, duLu uMI dah penAh kene sekaLI tp cume penyamRAn atas naMa uMI dan past comen ngaRut2 kat bLOg2 org lain.. tapI mamaSiti pun kesian jaDi begitU.. sabAr ye MAmasiTi.. maybe aDA raHmaT disebAlik seMua iNI..

erm.. mamasiTI janGAn sediH2 yerk.. uMI ada sesUatu nak tunJUk ni, senyuM2 tau.. seNyum lebAr2 tau.. hah mesti semua suspen ape kan? herm.. hihihi

kat bawaH ni...



hii mamaSiti, daNISh shomels nak poSing dgN baJu ni..


daaaa... shanteks kan baju Ni..

janGanla puJi sanGAt, maLU la danISh..


shuhhhhh... dgr tak mamasiTi ketAwa dgn sIti..

suke tak maMAsitI? hehehE, cute tak danISh paKai baJu hadIAh mamaSiti tu.. erM..apePun tQ yerk mamaSiti, laiN kalI belikaN laGi hadiAh utk izz.. hope lepAsni mamA sitI berTambaH semaNgat.. cHAiyok-cHaiyok-cHAiyok..



nota teciK : sayAng mamaSiti..muahhh dari daniSh





Ahad, 24 Mei 2009

Seiras WajaH

contest seiRas waJah
iraskah danISh dan uMi wahai ahli juRi..


Hiii.. ARINi umi nak cerita menGenai contest seiras wajaH yang telaH di anjurkan oleh UmmiabbIQis ni.. masa jejalan kat blog2 org laiN sume join contest ni, umI pun inGat2 nak tryla, kot la rezeki aNAk Umi Izz daNish... iras ke wajah umi dgn danish?? semua orang cakaP wajah daniSh tiada lanGsung rupa umi.. semua duplicate abi dia.. Tapi pada uMIkan, kalau tgk betul2 ada yg saMA cam uMI gak.. hehe.. seirasnyer tomei cam umi, kan kan kan????hhuhu..


ERmmm.. sebenarnya dah lama umi nak masuk contest ni, tapi umi try cari2 gambo danisH yg betul2 nampak iras umi, tapi sayangnya.. hanya yg ini je dapat umi tunJUkkan.. untUk jurI ummiabbiQis, hope diterIma lah penyeRtaan umi Ni.. sempaT lagiks tak erK, uMi nak joiN contest ni?? seBAb conTest ni beraKhir pada 31 mei 2009 ni..hope UmmiabbiQis teriMa lah erk..





susah tau umi nak buatkan danISh nampAk cam Muke Umi ni..

yg ni je le gambo yg umi rasa mata, hidung n mulut sama cam umi si danish shomel ni, hehehe


Nama anak : MuhammAd Izz DanIsH bin Hj Mohd RidzUAn

Tarikh melahirkannya : 12.12.2008

PersaMAAn kamI : PersaMAan kami adaLAh kami berdua suka sanGat2 tengOk dan saYAng pada orang yg sama iaitu AbI.. hehe.. eherm, eherm.. abi sila senyum lebar sikit yer betul tak Abi.. kami berdua sukA pakaI baJU yg saMA color.. suke SesaNGAt tau..
tp yg samanya kami berDuA ada taHi Lalat dia aTas kenIng. meMAng umi Ada daNISh pun aDA.. =)

Kenangan plg manis antara kamu dan si anak : KenaNgan palIng maniS anTAra kamI berdua adaLAh ketiKa kami sama2 berJuang untuk berTemu anTAra saTU dgN yg laiN.. saAt umI seLAmat berGelar umi dan daniSh seLAmaT bergeLAr aNAk umi.. itulaH kenanGAn paLIng terinDAh bUat umi.. rasa Ingin umi uLaNG saAt dan deTik itu.


shAhdu plak..hehehe.. erm, okla semua, doa2lah daNIsh boLE menaNg yerk.. kepAda
umMIaBBIQis jom piLIh uMIdaNIsh daniSh nak nYanyi sikit untuK Qis shomel tu.. 'pilihla danisH, jadi pemenaNg..' huhuhu Buat semUa peserTa laIN good Luck..




TgK babY mak LAng..

SemaLam p tgk baBY mak laNG dgn danISh.. bukan Main suka laGI daniSh namPak babY ADAkah danish sudaH inGinkan aDik?huhuhuh tomeI betuL gambo babY mak lang. senyum2 danish tgk bb.. suke umi tgk... erm tapi umi lupa nak amik gambo, kamera dah bawak da.. tapi bila da ramai2 tu sume lupa bagai.. herm.. nnt kalau ada gambo umi masukkan erk??

Em, pastu umi nak cite 1 cerita ni kisah danisH berCerita dgn penUh emosi.. hahaha.. seronok betul tgk dia bercerita.. umi rasa cam nak gigit2 jer..

video


macaM2 anak uMi ni, kadaNG2 bile penat, hilang penaT sbb dia suke senyum je.. ni la anugerah NYa.. umi rasa bersYUkur saNGAt2.. sape pahaM ape dia cerite, tolong explain kat umi siket.. huahuahua.. haha



Sabtu, 23 Mei 2009

DAnish yAng kuAt maIN..

teNgok tu, danISh memaNg suka maIn.. sejak ligat n pandai berguLing2 ni dia memaNG kuaT maiN.. yg paLing dia sUKa ape je maInan daniSh, daNISh suka masUk mulut.. herM.. tanGan pun nak Makan.. jadI kalaU dia maIN tu, uMi kene perHatikaN jugakla.. takUt dia maKAn yaNG buKan2.. selain umi join sekakI..


ERM.. jom kiTA LAyanz erk..




danish Suke mkn..




danish aKaN makaN bile daNIsh geRAM.. hiihih

jom maIN boLA


bola ni hadia darI makWE depan umah.. alisya QaisaRah..


jom kiTE sePah€kan umAH uMI...hiiihihih



ada TAk raSA caM susu yg Shidap tu

penat bermaIN.. kiTa reHAt dulu minTAk shushu =p

nota teciK : Jom TGk artikel Cloth diaper di sini..


Jumaat, 22 Mei 2009

PenJImatan yAng berbaloi deNgAn Cloth diaper

Ramai yang tertanya2 tentang penjimatan Cd ni.. jimat ke, sangat2 ke??? pada umi, umi dapat berjimat... leh shoping2 online selalu kikiki disiNI umI aKAN tunJUKKan perbeZaan peNGGUnaaN diSPOsable diaper deNGAn cLOth diAPERS.. Umi suka bercerita pasal wang yang boleh dijimatkan dengan penggunaan CD *Sebab umi dah pernah bercerita panjang mengenai bahan kimia dan kesan penggunaan Disposable Diaper (DD) pada dunia (sedih erk..) Jadi umi cerita pulak pasal perkara happy ni...

Normal DD ialah DD brand Huggies, Drypers, Pureen yang biasa biasa (anggaran 60 sen sekeping)Dan expensive DD ialah MamyPoko, Drypantz (anggaran RM1 sekeping)

Aturan penggunaan DD sebenar :


Lihat PAda tabLE dibaWAh






sila save as picture utk fahaman anda dgn clik kanan pd picture n klik pd save as picture, tq..


Jika menggunakan DD:
Anak kalians menggunakan 7 DD sehari pada kos RM0.60 setiap satu (kos standard DD)


RM0.60 X 7= RM4.20 sehari
RM4.20 X 365 hari= RM1533 setahun
RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun


bayangkan jika menggunakan expensive DD seperti MamyPoko, Drypantz (anggaran RM1 sekeping)

RM 1.00 x 7 = rm7.00
RM 7.00 x 365 hari = RM 2555.00
RM 2555 x 3 = RM 7665 untuk 3 tahun... woww..


Kalians perlu mengeluarkan jumlah wang yang sama untuk anak yang kedua, ketiga dan seterusnya........


Jika menggunakan lampin kain/cloth diaper (CD):


Kalians perlu mempunyai sekurang-kurangnya 12 helai CD jika bekerja dan mencucinya setiap hari.umi ada kurang dari 10 je tau CD ni (bagi surirumah sepenuh masa atau yang mempunyai pembantu rumah, bilangan minimum yang diperlukan adalah kurang dari 10 helai kerana boleh terus dibasuh apabila menggantikannya) Untuk keselesaan, kalians boleh membeli lebih insert secara berasingan.


Sehelai cD: RM49
Beli 20 helai: 20X RM 49 = RM980
(lebih banyak lampin, lebih tahan lama kerana lambat lusuh)
Kos kekal sepanjang 3 tahun & boleh menggunakan lampin yang sama sekiranya ingin menambah keluarga.



Penjimatan : RM4599 (DD) - RM980 (CD) = RM3619!!! (wah... bole buat muka kereta.. =P)

TerkeJUt aBI danISH bila lIHAt penJIMATAn yg saNGAT2 berBALoi.. apaLAGi kalAU ditamBAh denGAn cost krim rashes... lagi besar penjimataNnYA.


Penjimatan hampir 50%untuk normal DD dan 90% untuk expensive DD. Sekalipun anda masukkan kos sabun dan tenaga yang digunakanIanya tidak akan semahal DD


“Pengunaan Cloth Diaper adalah possible dan adalah sangat mudah utk ibu bekerja” lihat rutin harian saya sebagai ibu berkerjaya di sini



Apa tunGGU lagi, kalaU ibu, uMI, Mak, MAma, mOMMy, Amma yang sayANGkan baBY cePAt2la bertukaR ke Cd.. Worth for money smile for mummy shopping sakanla mummy2 yeks..




nota tecik : entry ini ditujukan juga kepada mizsmama, hope mizsmama smile bila bace ni =)




Khamis, 21 Mei 2009

caRA2 membaSuh cD daNisH..

arini umi nak Bercerita pasAl Cd.. AlhamduliLlah, danisH dah pun fullY cd.. seBab target umI buLan mei ni nak fully Cd.. so alHAmdulIllah berJaya. walauPun tak banyak sanGAt cd umi tak samPai 10 lagI tau taPi alHamdulIllahla uMI dah tak perlUkan dispo diaper lagi ...huhuhuh..




inilah nappy wet beg CD danISh mutuk tu.. dalam tu CD danISh daRI umaH penGAsuh





Rutin umI hari2... bilA balIk keje, umI dGn aBi aMik danIsh dari umAh penGasUh. Bila samPai uMah umi dengan aBi berMain denGan danIsh sepUas2nya sebelum danish tdo, kalau tak nnt kamI rindu je kat danISh bilA kat oPis sambil main2 tu uMi basuH cD daNisH yaNg umI bawa BAlik dari uMah penGAsuh.. hAnya 2 kepIng je daNiSh paKAi.. dua2 ada poo.. so uMi pun BAsuh bila tiBa giLiran basUhan cD. cd da abis pakai, tinggal esok punyer...








1st.... buAng poo danISh, senang je.. siram air di atas poket cd sehinGga hilaNG sume poo n pee..







2nd.... pas hilang poo n pee letak sabun sedikit diatas poket iaitu lapisan cd tu dan dan buat ’soak mode’ selama 5 hours. ini tips tambahan, sekiranya bayi anda poo warna kuning najis agak susah ditanggalkan dengan sekali cucian machine apa yang saya akan buat, saya letakkan sabun pencuci (liquid) di insert nya dan buat 'soak mode' selama 5 hours.




rendamkan selama lima minit selepas di gosok2 lembut dgn tgn shj anda akan lihat kesan kuning tu hilang, alhamdulilah..masukkan pula cd ke dalaM loundry bag.. ini adalah untuk menjagA Cd kesayaNgaN anDa suPaya cantik dan tahaN lama.. suke tgk color cd yg cecantik tu tomei je ngan m*tut danish






pastu... masukkan dalaM mesin basuH n biarkAn mesin yg menJAlankan tuGasnYa.. uMi pun samBUng maiN denGan daniSh...maiN guLing2 samBil maKAn tanGan..





BilA danIsh da tito sampai esok n bangun hanya minta susu sahaJA... mesin basuH pun siAp basUh cD2 tu Umi pun siDaIkan cd terseBut.. siDai shanteks2 yer.. suPAya Cd kesayaNgaN yang cute Miut tu shaNteks dipaNdaNg...esok pagi kerinGla tu..



biLa da seleSAi keje2 uMi.. Umi pun aMikla stok cd dan baju daNisH tu uNtuk dibekalkan ke sekolAh danIsh.. uMi bekAlkan 4 set Cd berserta 3pasaNG baju uTk daniSh..stoK Cd yg ada tU uMi teLah siaP2kaN denGan inserT didalAm seteLAh diaNgkaT kerIng dijemuRan..suPayA seNang uMi siapkan bekalAn daNSih tinGgal amik je macam dispo.. tak perlu nak susah2 ape2begiTula rutin sehariaN uMI..

seNanGkan??? tak de susah mana pun.. umi seronok menCDkan danISh, aBipun makIn sayaNg seBab isterI dia BijaK pilih dan uruskan CD unTuk daNish uik... puji sendiri pulok.. hahahah jangan mare


Jadi unTuk ibu, umi, mama, mummy diluar sana, apelagi jom bercD. Entry ini juGa ku buAt khas sempeNa permintaan Liza aka mamawafiy yang Nak ku berkempen berkenAAn Cd. dihaRAp segala yaNg ke teraNgkan menJawab persoaLAnnYA tentaNG basuHan Cd yang dikatakaN susaH.. xde susah mane Liza, sikit je tapi seBab ia berbaLoi untuk kita dan babY tu sendiri.. heheh.. fikir2lah.. n selamaT berCD kalIAn..