PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Jumaat, 31 Julai 2009

Bizi


Salam semUa, haraP maaF kepAda kenGkawan keRAna uMi terLalu sibuk dua tiga minggu ni... harap miNggu dePAn selePAs 7 haribulan umi aKan dapAt berCerita laGi.. Kalau ada sesiaPa yanG rinDukan Taq, minta vote, ataupun apa2 saJA pada umI.. Umi mintak maaf sebab uMI tak berkesempaTAn nak tunaikan..










Ahad, 26 Julai 2009

10 Perkara Tahyul Tentang Kanser Payudara


HAri ini umi nak berCerita berKEnaan Kanser Payudara.Info ini Umi ambiL dari risalAh yang Abi dapAt darIpada MAKNA hasil derma ikhlasnya tiap bulan.. So,bila dah baca info ni, umI rasa baiklah umi kongsi kan kepada kaum ibu2 dan juga bapa bapak2 pun ada yang kene tau yanG lain.. Kerana Kanser Payudara inilah pembunuH no. satU wanita.

Kanser payudara merupakan kanser yang keap berlaku di Malaysia. Namun ia merupakan kanser yang sering disalah fahamkan. Terdapat banyak fakta yang tiada bukti mengenai kanser payudara. Berikut adalah antara 10 kepercayaan berkaitan kanser ini.

1. Lelaki tidak boleH mendapat kanser Payudara


Ini merupakan kepercayaan yang pertama mengenai kanser payudara. Ramai lelaki yang tidak percaya namun ia ramai di Malaysia dan dunia barat menegtahui mengenainya. Sungguhpun ia lebih kerap berlaku di kalangan wanita namun ia boleh berlaku namun ia agak jarang dikalangan lelaki. Bagi setiap 100 kes kanser payudara dikalangan wanita, terdapat 1 dikalangan lelaki. Ini kerana seperti wanita lelaki juga mempunyai tisu payudara.

2. Baju dalamyang berwayar boleh menyebabkan kanser payudara.

Kajian yang dijalankan beberapa tahun dahulu menunjukkan bahawa baju dalam berwayar boleh menyebabkan kanser payudara. Bagaimana pun,kajian ini tidak mempunyai bukti yang kukuh dan oleh itu fakta ini tidak diterima secara umum oleh komuniti perubatan.

3. Wanita dibawah umur 40 tahun tidak akan mendapat kanser.

Semakin usia meningkat,risiko mendapat kanser di kalangan wanita juga meningkat. Tetapi wanita boleh mendapatnya diperingkat semua umur.Oleh itu wanita perlu membuat pemeriksaan sendiri payudara. Di klinik terdapat banyak kes dimana wanita berumur seawal 20an disahkan mengidap kanser payudara. Yang mendukacitakan kanser di kalangan wanita muda lebih agresif dan progsnosisnya selalunya tidak baik. Dalambanyak kes kanser merebak ke peringkat 4 dengan pantas dan ramai yang meninggaldalam masa 1 tahun setelah dikesan.


4. Anti peluh dan deoderan boleh menyebabkan kanser payudara
Ini merupakan kepercayaan yang paling popular. Ramai orang percaya seseorang yang mengamalkan Oleh itu wanita dinasihatkan tidakperlu takut untuk terus mengamalkan penggunaan anti peluh atau deoderan.

5. Pil Perancang boleh menyebabkan kanser



Estrogen,salah satu hormon dalam badan kita sering dikatakan mempunyai kaitan dengan berlakunya kanser. Pilperancang yang dikeluarkan sebelum tahun 1975 mempunyai kandungan estrogen dan progestron yang tinggi. Sungguhpun pil perancang yang baru masih mempunyai estrogen, tahap kandungannya rendah dan tidak menyebabkan kanser. Setakat ini tiada kajian yang menunjukkan bahawa pil [perancang yang rendah dosnya mempunyai risiko mendapat kanser. Namun hanya satu nasihat kepada pengamal pilperancang.Selalulah beli pilpernacangan yang terkenal jenamanya jerana banyak terdapat yang di jual dipasaran terutama sekali dipasaran gelap dimana paras kandungan estrogennya tidak dapat dipastikan.

6. Mammogram boleh menyebabkan kanser payudara merebak atau menjadi punca utama

Memogram menggunakan radiasi pancaran x-ray yang boleh menyebabkan kanser. Namun jumlah radiasinya amat rendah dan pada tahap yang selamat dari kanser.Juga risikonya amat kacil berbanding manfaatnya sebagai satu kaedah mnegsan dan merawat kanser diperingkat awal. Ada banyak lagi perkara di mana kita terdedah kepada radiasi yang rendah, umpamanya memaniki kapal terbang. Tetapi ia tidakmenhalang kita dari melakukannya.

Dos radiasi yang berkesan bagi setiap memogram adalah 0.7 mSv, yang merupakan tahap radiasi persekitaran seseorang untuk tempoh tiga bulan.Malaysia mempunyai peraturan yang ememrlukan setiap unit memogram diperiksa oelh seorang pakar fisik perubatan setiap tahun untuk memastikan setiap unit berfungsi secara betuldan mengikut prosedur yang selamat.

7. Payudara

Benjolan di payudara boleh berlaku akibat pelbagai sebab. Lebih daripada 90 peratus daripada benjolan bukan kanser ,ini bermakna hanya 1 dalam setiap 10 kes adalah kanser. Jika anda rasa ada benjolan di payudara anda,pastikan anda berjumpa doktor kerana jika anda disahkan mengidap kanser beliau merupakan orang yang dapat menasihatkan tindakan terbaik seterusnya untuk anda.

NAmun anda haus ingat,jika sembilan dalam 10 kes itu bukan kanser,anda masih perlu menjalankan pemeriksaan dan penyiasatan seterunya.Anda tidak perlu takut kerana lebih cekap ia dikesan lebih cepat cepat anda boleh mendapatkan rawatan. Adalah lebih baik anda berjumpa dokto untuk mendapat kepastian dan mengelak dari menanggung kerisauan.

8. KAnser payudara hanya berlaku disebelah payudara

Kanser payudara boleh merebak dari satu payudara ke payudara sebelah.Malah seseorang yang telah mengidap kanser di satu payudara mempunyai risoko tinggi mendapatkan nya di payudara sebelahnya.

9. Mastektomi merupakan satu-satunya rawatan kanser payudara.

Mastektomomerupakan pembedahan membuang seluruh payudara yang terlibat,yang boleh mencacatkan symbol seseorang wanita. Bagaimanapun mastektomi bukanlah satu-satunya rawatan kanser payudara. Dalam banyak kes,doktor akan memilih untuk menyelamatkan payudara yang terlibat dengan melakukan pembedahan untuk mebuang hanya sel-sel kanser sahaja. Pilihan lain termasuklah kemoterapi dan radioterapi.

10. Wanita yang mempunyai payudara yang kecil mempunyai risiko yang rendah mendapat kanser

Malangnya kanser payudara tidak mengenal saiz payudara, samaada besar atau kecil. Faktor risiko mendapat kanser payudara tidak bergantung kepada jumlah tisu payudara seseorang wanita itu.

So, ini saje info dari umI.. selamat berilmu..




Sumber : MAKNA

















Khamis, 23 Julai 2009

Cloth Diaper Disana sini..

Saya menjemput anda ke Kelas Penyusuan oleh anjuran Puan Siti Suraya Lactation Counselor yang dijadualkan seperti dibawah:

1. Kelas Penyusuan untuk Ibu/Bapa yang Expecting (JULAI)
Tarikh : 25 Julai 2009
Masa : 9 pagi - 1 tengahari
Tempat : Sara Kids, TTDI Jaya (Klik sini untuk peta)
Yuran : RM50 seorang / RM80 satu pasangan
Tempat kosong : 20 16

2. Kelas Khas Penyusuan dan Persedian Sempena Kedatangan Ramadhan (OGOS)
Tarikh : 1 Ogos2009
Masa : 9 pagi - 1 tengahari
Tempat : Sara Kids, TTDI Jaya
Yuran : RM80 seorang / RM150 satu pasangan
Tempat kosong : 20

3. Kelas Penyusuan untuk Ibu/Bapa yang Expecting di Johor Bahru (OGOS)bersempena pembukaan Sara Kids cawangan JB
Tarikh : 8 Ogos 2009
Masa : 9 pagi - 1 tengahari
Tempat : Sara Kids, No 01-32, Jalan Pinang 52, Taman Daya,81100 Johor Bahru, Johor
Yuran : RM140 seorang / RM170 satu pasangan
Tempat kosong : 20 14


Maklumat lanjut, boleh hubungi Cik Nor: 017-7223008 dan email pertanyaan/pendaftaran pada sarakidsjb@gmail.com dan cc pada admin@sarakids.com

4. Kelas Penyusuan untuk Ibu/Bapa yang Expecting (OGOS)
Tarikh : 15 Ogos 2009
Masa : 9 pagi - 1 tengahari
Tempat : Sara Kids, TTDI Jaya
Yuran : RM50 seorang / RM80 satu pasangan
Tempat kosong : 20

Pendaftaran kepada info@lunatots.com dan bayaran boleh dibuat ke:
Maybank Account No :5647-5310-1424 (Luna Solutions)
CIMB Account No : 1428-0000-1701-03 (Luna Solutions)
Emailkan receipt ke info@lunatots.com dan sertakan tarikh kelas yang anda mahu sertai.

Lunatots (Breastfeeding & Cloth Diaper Online Store) akan ke tempat anda pada:

1. Pusat Perubatan Universiti MalayaSempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Dunia
Tarikh : 3 hingga 6 Ogos 2009
Hari : Isnin - Khamis
Masa : 9 am hingga 3 pm

2. Sara Kids, No 01-32, Jalan Pinang 52, Taman Daya,81100 Johor Bahru, Johor.Sempena Majlis Pembukaan Sara Kids cawangan JB

Tarikh : 8 Ogos 2009
Hari : Sabtu
Masa : 9 am- 1 pm

3. KL Sentral sempena Hari Penyusuan Susu Ibu PPUM 2009
Tarikh : 9 Ogos 2009
Hari : Ahad
Masa : 9 am- 3 pm

4. Perkarangan TV3, Damansara
Tarikh : 10 hingga 12 Ogos 2009
Hari : Isnin hingga Rabu
Masa : 9 am- 3 pm

5. Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala LumpurSempena Sambutan Hari Susu Ibu KL
Tarikh : 13 Ogos 2009
Hari : Khamis
Masa : 9 am- 3 pm

Puan Suraya selaku Pemilik Lunatots akan bersama anda untuk menjawab segala berkenaan Cloth Diaper,insyaallah.




Selasa, 21 Julai 2009

daNIsh dan menGAji..

Aduh, sejak Opis Umi buat program 5S, umi memanG tak semPAt2 nak berbLog.. kAlau dan pun Just sinGGah kejAp2 je di blog kengkawan.. Bila pulaNG uMAh, danish UmI perlukan perhatiAn,begitu juga babY besar.. ekekekek abi la tu .. Malamni,diorg leh plaks lenA awal, jadi uMI menGAmbil keseMPatan menGApdet bloG uMi yg kusam daN tak bermaYA ni. Ok, malAm ni uMI nak Cerita pasaL danISh mutUk uMI yang maKn cerDik.. selaIn daH pandaI memBAntu uMI menGEmas Umah.. kemasla sangat budak biJak ni memAng maKIn namPAk biJAk.



Satu PetaNG tu, Umi menOnton saTu slot ilMu berTAjuk 'maRi menGAji' berteMAnkan danisH.. aBI tak de ouTstation.. so Umi samBIl buAT kerJA lain, uMi denGAr2la.. selALunYA bilA danISh duk dalAm walker dia tu, mesti bunYI laGU2 yanG ada kat walker dia tekan2... taPI petanG tu suNyi jek..hanYA terenGAr ustaz menGAjar nGAji.



Umi pun meriSik2la khabAr daNISh mutuK yang biJAk ni.. ruPA2nYA.. dia kusYuk belAJar ngaJI, tak berkedip2 maTA teNGok rancanGAn tu.. SEmpat jugakla umI menGAmbil gamBAr, cube korang tengOK, tapI gambartu uMI aMIk dari belaKAng... tanak kacau danisH.. korang tengOKla..

video


Budak2 kecIK ni, kalU dengAr perKAra2 yaNG macaMni mereKA pasTi terTAriK hati nak berI perhatiaN, subhanallah... maha suci Allah.. kekAdaNG bila uMI menGAji, danish aKAn turut sama2 berBUnyi..dengUngnya kalah orang mengajI..ekeekke.. YAng ni tak dan nak amik gambo sbb umi kusyuk Ngaji..



BegituLAh kisah kalI ni.. nnt Umi cite laGI..













Isnin, 20 Julai 2009

GooD lUck foR u Kak Mus

Ni entry Khas UntuK kak mUS.. acTually, kaK mus saLAh sorang staf Co. temPat keJe uMI teLah mendapAt tempat perTukarAn barunya. Jadi kamI selebret haRi perpisaHAn terseBut.. Kami hanYa buAt party yanG simple seBAb masinG2 behatI duka naK lepAskan kaK mus yang baIk hati.

Kak Mus yg malu2 bila kne berucap..

Inilah Kak Mus yg kuceriTAkan tu. orangnya lembut, baiK daN taK banYAk songeh.. senanG berkerjasama denGAnnYa. Dia tenGah beri ucapan terakhir uNtuk kitorang..




Ni puLa maKAnaN kit0rang, KFC jek.. last minute.. ekekeke, makan kfc je le.. TQ mamawafiQ beli makaAnan unTuk kitorg..





Yang ni pUla sesI berGambar kaMi.. meMula uMi dgn Kak Mus.. shedih tapi tanak bgtaula sedih time ni.. uwaaa





PAstu yanG ni uMI denGAn Kak mus n MamawaFiq yang ceria wlupun sebenarnya sedih..tetap posing dgn senyuman manis.. ekeke



tak baik bertiGA? ada sorang lagi yer dalam tu.. korang nampaK tak?? mana nampak, kakmus cover ngan hadiah dia.. ekekekeke..


Oklah, sempeNA uMi naK beruCap aritu tak terkeluaran sesangat .. jadi uMi tulis kat sni untUk kaK mus..Walaupun kita raPat tak lama MAna, uMi pun baru je daPAt tuKAr ke department nI.. tapi kita mesra macaM kaKak denGan adIk, share maKAn, share ceritA dan share Bosan kalAu2 bos fening2kan kita.. ekekeke.. Thanks sebaB akaK banYAk aJAr kiTa ilMu IT.. thanks seBAb akaK bos yang sporting dan Thanks seBAb akak baik hati ngan kIta.. Tak sangka pulAK sekeJAp je kita samA2 togother2.. Umi mintak maaF kalAu2 sepAnjang kita bersama aDa yang tak elok dari Umi terHAdap akaK..TQ kak mus sebab sudi kawan umi yg nakAl ni.. Tq gaK seBAb baik ngan uMi, Tq gaK seBab banYAk menGAjar uMI yg tak panDAi ni.. bpe banyakla TQ.. apepun uMi ucapkan semOga kak mUs selamat melahirkan babY yg cute, berJaya dan bahagia dalaM kehidupan.. Jangan lupa keNgkawan kat cni.. apepUn kami tetaP riNdu kat kak mus n danieL.. Chaiyokkk...


CAyang kaK mus,
UmidaNisH
























Jumaat, 17 Julai 2009

Diaper Stacker

HArini uMI nak berceriTA tentang satu Product baRu keluarAn Babyumishop iaitu diaper stacker. Diaper Stacker ni adalah tempat penyimpanaN Dispo Diaper ataupun Clot Diaper. Selain itu Diaper Stacker inI boleh digunaKAn untuk menyimPAn pakaian babY or kalau kretif boleH digUnakan sebagai temPat menyimpaN toy ataupun apa sahaja..



Ini adalah contoh Diaper Stacker keluaRAn Babyumishop, tapi sory yerk.. kebanyakan nya sold ouT.. kalau Nak tengOk yanG lain bolEh tenGok di Babyumishop. Ianya di Jual dengan haRGa terenDah iaiTU hanYA RM26.00 termasuk kos pos.



cutekan tapi da sold out


Yang ni puLa, Umi buat demO penGgunaAn nYA sepErti di aTAs bagi koRang2 paHAm.hehehe.. kotla ada yang tak paHAm ape uMi tulis ni.ekekeke.. umI tak pandaI nak berCErita.. Boleh memuatkan sehingga 4 Dozen Cd, pakaian dan lain2 yg sesuai dengan nya.



ini adalah diaper stacker bila kita dah isi Cd atau apa2 sahaja didalamnya..



Di bawah ni adalah contoh diaper stacker Babyumishop yang masih ada.. sila liHat di Babyumishop untuk seLanjutnya.














































Khamis, 16 Julai 2009

Tupperware dan Umi


Ok, tadi cerita pasal Diaper Stacker, yang ni umi naK berceriTa berkenaAn Barangan berKualiti braNd Tupperware. Actually uMi baru je joiN brand ni.. Memang berkualiti lah dan berpatutan dengan harganya. LAma dah nak join tapi Umi tak berkesempatan naK berceriTa pasaL ni..hehehe..


KalaU tenGok paDa harGa memAng pening2 lalatla kan, tapi kalau rosak, boleh tukar denGan yg baru, tu istimeWa brand ni. Umi sukE sebab dapur keciL umi tak lagI bersepaH2 dgn pelbagai palstik utk simpan barang2 dapur.


Ok, ni ceriTa apa yanG uMi dapat biLa da jOin tupperware dgn harga RM60.. masa daftar tu, dapatla beg n 3 tupperware ni..





Pastu, Tokei tupperware umi buat promotion sape beli barang tupperware bernilai RM150 akan dapat free gif. So umi pUn amIkla set yanG ni..



DAlam kaTAloG ada baGi free gif kalAu amIk set yang ni, so Umi dapAt ni..



Lepastu PulaK kan tadi janJi kalau beli RM150 keatas dapat free gif kan??? so uMi dapat free yang ini..



PAstu ada ofer lagi sehinGga hujung bulan ni, bagI meke yang belI RM150 keatas dapat beli barang2 ni pada haRga cukup menguntungkan dan amat berbaloi..


So, inilah yaNg uMi dapat.. baGusnya, macam2 ofer ada.. sah sehinGga 30Julai2009.

Sape yang berMinat nak joIn jaDi ahli, aTAu berMinat uNtuk membeLi barAngan tuPperware silakan ke shop uMi di Babyumishop untuk melihat katalOg dan harGa yang ditawarkan. Biar alaH memBeli meNang meMakai. Kalu beli bekas lain kan keJap je pecaH, lagipun kalaU nak isi maKAnan yang kene kedap udaRa mesti sekejap je lemau, beku dan sebagainya.. kalaU Tupperware bila rosak bOleh tukaR, jadi tuNGgu apa Lai.. ianYA memang berbaloikan.. Jom shopping tupperware di Babyumishop




























Isnin, 13 Julai 2009

Tag dari efamaira

Kena Taq dan pujian oleh efamaira.. huuhuhuhu.. tqla mendokan yg baik buat umi.. Jom layan..


1. Anda rasa anda hot?
hot bile panas.. ekekeke


2. Upload gambar kegemaran anda.




3.Kenapa anda suke gambar ini?
anak bapak??


4. Bila kali terakhir anda makan piza?
lama da Tak maKan pizzA, seBab masa ngandung dulu selalU makan piza.. so sekarang ni benti la dulu makan piza..


5. Lagu terakhir yg anda dengar?
lagu iktiraf..


6. Apa yg anda sedang anda buat selain selesaikan tag ini?
buat keje le..


7.Selain dari nama anda sendiri,anda suka dipanggil dengan nama apa?
umi.. bilela danish nak panggil nama tu.. uhuhuh


8.Tag lagi 6 org dgn hati yg terbuka tanpa rasa kekesalan.Sila lakukan kalau tak kena denda mandatori..wah gitu ke.. sape ek aku nak tag ni






6. haza


name2 tersebut kalo blum watsila la jgn la segan2 wat yea..


* Siapa no 1 kepada anda?
ada bau2an


*Bagaimana pulak dengan no 4?
bestfriend dari sekolah menengah


* Kata sesuatu tentang org no 5.
bakal bizwoman yg berjaye.. chaiyok


* Bagaimana pulak dengan no 3.
ibu beranak 2 yg umi kenal dialam maya


* Siapakah org no 2?
ni?? mamawafiq yg comel2 gitu


* Bagi pesanan anda untuk org no 6.
Haza, mu buat tau tag ni.. ku tahu mu bz, tapi ku nak buat lagi bz ekekeek..


Yihaaaa..

abis dah..



Tag mamasiTi

Hari ini umi nak buat homework yg telah diberi oleH cikgu Mamasiti. Ekceli.. Taq ni telaH pun Mamasiti jawaB unTuk uMi bUat.. owh, kekasih ku sama dengan MamasIti??? eh, yg ni ku tak kisah berkongsi denGAnNYa, malah ku ingin meNgajak sume org berkongsi cinta denganNYA. Jom kita tenGok Taq mamaSiti n jawaPan nYa sekali..

1. nama kekasih anda
Allah..(ok kan)
2. umur kekasih hati
tak terkira..
3. insiden pertemuan
Setiap kali sujud di sejadah.. dOA 5 kali sehari ++
4. kelebihan dia di mata anda
Amat istimewa..tiada SEsiapa yang boleh MEnandingi Dia..
5. harapan
Sentiasa memakbulkan doa UmidansiH & mengharapkan keberkatan dan perlindungan darinya buat umidanISh sekeluarga..
6. gambar kekasih hati
Tiada

NAMA-NAMA TIMANGAN ANDA:
umi

ANDA SEORANG YANG:
PEmalu??

INSAN TERISTIMEWA? DESCRIBE APA YANG MEMBUATKAN DIA TERLALU ISTIMEWA DIMATA ANDA:
mak, ayah, suami.. anak

LAGU KESUKAAN ANDA:
iktiraf, raihan (suke dodoikan danish dgn lagu tu)

MAKANAN KEkSUKAAN ANDA:
Chiken Chop, Siakap Steam, Nasi Kerabu..

WARNA KESUKAAN ANDA:
pink, putih, hijau (warna kegemaran rasulullah tau)

SIKAP YANG MEMBUATKAN ANDA STRESS:
orang kacau kita

TIGA BENDA YANG MESTI ADA DALAM BEG ANDA :
handphone, beg duit, tisu muka

KALI TERAKHIR ANDA MENANGIS DAN KENAPA :
minggu lepas, danish demam campak disertai dgn panas teramat..uhuhuhu

TAG 7 RAKAN ANDA :
mamawafiQ
ibuaqilah
suziey
tie
yg lain sape nak amik yer..





daNish wat pe tu??

Danishku ulser pulak.. uhuuhuh.. cian danish, baru baik demam campak da kene ulser, tapi yg penting dia tetap happy. Arini uMi nak tunJuk aksi menarIk danISh ketiKA dalAm playpan dia...

video

ni la hobi daNIsh..sape tau dia buat ape? mengeNdap, menJilat jaring Atau baring2..

video

huhuhu... danisH menGendaP.. kan kat tepi playpan tu ada jejaRing.. so dia dok tenGok ape terjadi diLuar or ape kami berdua buat melalUi situla.. gambar tu ketika dia tau kami snap dia tengaH mengendap, jadi dIa Pun controL2 la bagai..

BijaK nyer anaK umi ni..


Khamis, 9 Julai 2009

Cian DAnish ku..

Lama uMi tak berceriTa berkeNaan anaK kesaYAngan Umi izz DAnish. dan laMa juga uMi tak updaTE blog Umi tenTang anak Bujang uMi ni.. SemuanYa keRana daNisH uMI yang tak siHAt.. Danish dilamDa demaM yanG paNAs sanGAt berMula Pada 3hb Julai arI tu. tenGah shok2 tdo tetIbe danISh terjaGA lalu menjeRit2. SepaNajang menJaga belIau, umi Tak pernAh terKejut macaM ni. suHU seLuruH angGota tubuh danISh panAs yaNG amAt. kamI terUs ke Specialist Al Islam yang dulU dikenaLI KBMC. 40'celcius.. uhhhhhuu.. umi betUl2 terKejut.


demam polkadot ekekeke

sepanjANg belIAu demaM kami taK leNa tdO, risAu denGAn suHU badaNnYa. Umi hanYA pakaIkan danISh CD dan baLutkan danISh denGAn tualA basAH diBadan DAN KEPALanya pasTu danIsh berkiPAs.Cian dia keseJUkan.. UbAt daRi 6jam sekalI beri dokTor kurAngkan kepadA 4jam. Hari keduA danISh masIH paNAs begitu Juga hari ketiGA dan keeMpat. CUme maSa hari keEmpat, suHU badaNNya telAh sediKit noRmal. kami leGA, naMUn Umi terpanDang aDa bintiK2 halUS dibadaN danISh, uMI susPek danISh camPAk. Tapi oleH keRAna iNI adaLAh penGAlamaN pertAma kamI, aBi memBawa danISh p checkup laGi. kali ni dokTor aMbil daRAh danISh untUk di Uji diMAkmaL. Takut kaLAU2 danISh kene denGGi. Ni pun saTU hal Juga maSa aMIk daRAh.. cucuK kaT taNGan daNISh, nurse tu gerAk2 KAn jaruM yg dah tercucuk didalAm kuLit taNgan daNISh, bayNAgkan la baYi sekeCil daNIsh tu kenE cucuK denGAn jarUM paStu jaRum tu digerAk2kan seBAb nak carI saLUr daRAh danISh yaNG taK namPak, kaLaU kiTA yg dewaSa tentu saKitkan? taPi danISh relek, cool je.. tak menANgis pun.. uMi yang nak meNangis, raSa macaM nak maRAh je kat nurse tu buaT camTu.. sudahnYA daRah tak juga keluAr keraNA tak jumpa saLurnYA.

Nurse tu cucuK puLA kaT kaKI daNISh... uwAAA, samPAi haTI betUl buAt cam Tu la. ciaN danISh, nurse gode2 laGI jarUM yg terCucuK tu kat daLAm tanGAn daNISh samBIl membeEBl manAlah kamU punYer saLUr daRAh ni... daNIsh diam.. uMi tahU dia saKIt tapI daNISh budaK kuat sehinGga la dia menjerIt sedikiT, mungkIn keRana nurse tu berkasaR dan daNIsh saKIt sanGat. uWaaaa.. geram tul uMi kat nurse tu.

biLa result keluAr dari maKmal, daNIsh disahKan tiaDA denGgI. cume Ada virus. Tapi dokTor kaT HKL naK admit danISh seharI, kaMI baGitahu, kelUArkan surat transfer danISh ke Specialist Al ISlam (KBMC). BiLa baWa ke PakaR kaNAk2 di Al Islam Specialist, dR cek selurUH baDAn dan daNIsh disahkan deMAm caMpak.. ciaN danISh.. Tapi daLAm dia deMAm paNAs maCAm tu pun, dia dapat satU kemaHiran baRu.. danIsh da pandaI duDuk..



danish duduK ni?




daLAm dia tak sihat tu, macam2 aktiviTi dia buaT. Tengok je Kat baWah tu, aktiFkan danIsh ni?? DemaM pun main tak lupa..






Ari raBu uMi naIk keje Macam Biasa, dapAtla saTu parcel daRi Puan Zubaidah (stylobubble). Kan danIsh ada masuk pertandingan comel sicilik. Danish dapat la sagu hati. kat bawah tu hadiah unTuk danISh budak polkadot.. hehehe..

cam untk gugurl jek.. kene tukar nama danishah bila nak main ni, tQ stylobubble..

Umi bersyukur sanGat, walaupun dia demAm dia tetaP aktif dan alhamduliLlah demam danIsh da kebah cume tinggal dot dot dot je.. hehe.. tengok tu, tdo lene je walaupun muka penUh ngan losyen.. hehehe..




cian danish umi..




ka la semua, jumpa lagi di lain entry..


Rabu, 8 Julai 2009

Mitos vs Fakta berkaitan Penyusuan Ibu

10 mitos yang popular berkaitan penyusuan susu ibu:

Mitos #1: Payudara ibu menyusu akan lebih cepat mengendur.

Fakta #1: Payudara ibu memang akan bertambah saiznya sepanjang 9 bulan kehamilan (kerana proses mamogenesis –pembentukan kelenjar mamari untuk persediaan menghasilkan susu apabila bayi lahir kelak). Jika ibu tidak menyusukan bayinya selepas bayi lahir, saiz payudara ibu akan menurun dengan cepat dan drastik manakala saiz payudara ibu yang menyusukan bayinya akan menurun secara perlahan-lahan.

Mitos #2: Bayi asyik “melekat” dengan ibu.

Fakta #2: Ibu adalah orang pertama yang bayi kenali, mengandungkannya 9 bulan, menyusukannya secara eksklusif 10-12 kali sehari, memang tidak dinafikan bayi akan rapat dengan ibunya. Tetapi jangka masa “melekat” dengan ibu sebenarnya amatlah singkat, mungkin 6 bulan sahaja, 2 tahun atau mungkin lebih sehingga 3 tahun atau 5 tahun. Bandingkan jangka hayatnya sehingga 70 tahun. 5 tahun daripada 70 tahun adalah amat singkat. Malah sebenarnya bayi yang menyusu ibu lebih berdikari, lebih rasa selamat, kurang menangis dan lebih berkeyakinan kerana dia telah merasa puas didakap, dibelai dan dimanja sewaktu tempoh dia menyusu dengan ibunya.

Mitos #3: Susu ibu tidak sesedap susu formula.

Fakta #3: Sedap bukan ukuran kualiti makanan berkhasiat. Banyak makanan “sedap” mengundang masalah kesihatan. Susu ibu mengandungi banyak nutrien. Kandungan gula dalam susu ibu 6.8 g berbanding hanya 4.8 g dalam susu formula. Tetapi gula di dalam susu ibu adalah gula ringkas yang lebih mudah dicerna dan diserap oleh usus bayi berbanding gula kompleks yang terkandung di dalam susu formula. Oleh itu bayi mendapat nutrien lebih mudah daripada susu ibu.

Mitos #4: Susu formula mengandungi pelbagai nutrien.

Fakta #4: Terpengaruh dengan iklan susu formula di media yang mewar-warkan “khasiat dan nutrien” yang terkandung di dalam susu formula. Hakikatnya susu ibu mengandungi lebih 300 nutrien dan sebahagiannya belum dapat dikenalpasti oleh para saintis. Malah susu ibu mengandungi antibodi, enzim dan protein yang tidak mungkin dapat ditiru oleh mana-mana susu formula di dunia.

Mitos #5: Payudara kecil, susu kurang.

Fakta #5: Semua ibu secara semula jadinya boleh menghasilkan susu yang mencukupi untuk bayinya. Saiz payudara tidak mencerminkan saiz kelenjar mamari kerana mungkin saja saiz yang besar disebabkan kapasiti lemak yang tinggi.

Mitos #6: Kolostrum adalah susu kotor, nanah daripada payudara.

Fakta #6: Kolostrum berwarna kekuningan dan agak pekat, tidak menyerupai susu matang yang cair. Kolostrum hanya hadir pada 3 atau 4 hari-hari pertama hayat seorang bayi dan hanya sekali itu sahaja dalam tempoh 6 bulan atau 2 tahun tempoh penyusuannya. Ia tidak akan berulang! Kolostrum mengandungi antibodi yang melindungi sistem pencernaan bayi. Kolostrum adalah makanan pertama yang paling baik untuk bayi. Susu formula tidak dapat meniru kolostrum susu ibu. Kolostrum yang dijual di pasaran adalah ekstrak kolostrum susu lembu tetapi tidak sesuai untuk bayi.

Mitos #7: Ibu menyusu tidak boleh minum/makan makanan sejuk, ibu menyusu perlu waspada pengambilan makanan.

Fakta #7: Ibu menyusu (malah semua orang sebenarnya) perlu menjaga pemakanan dan mengamalkan pengambilan makanan yang sihat. Makan secara sederhana dan mengikut keperluan badan. Bagi ibu menyusu yang gemarkan minuman berkafein (kopi), ibu boleh minum kopi sebaik sahaja selepas menyusu. Rasionalnya ialah kafein dalam kopi telah selesai dicernakan, dicairkan dan dikumuhkan apabila tiba masa penyusuan seterusnya iaitu 2 jam kemudian. Oleh itu kepekatan kafein dalam darah sudah menurun. Kaedah ini juga boleh dipraktikkan bagi ibu yang perlu mengambil ubat-ubatan tertentu.

Mitos #8: Susu ibu terlalu cair (banyak air).

Fakta #8: Jika susu ibu yang diperah ke dalam botol diletakkan di atas meja seketika, kita akan dapat melihat susu ibu itu menjadi 3 lapisan iaitu warna keruh cair di lapisan paling bawah diikuti susu kekuningan di tengah dan susu putih pekat lemak berkrim di lapisan paling atas. Tetapi keadaan adalah sebaliknya bagi susu formula, lapisan cair paling atas manakala lapisan pekat di bawah (lemak berketumpatan tinggi). Bagi susu ibu, 80% kandungan adalah air. Susu ibu terdiri daripada susu awal (foremilk) untuk menghilangkan dahaga dan susu akhir (hindmilk) untuk mengenyangkan bayi. Naluri semulajadi manusia minum kerana dahaga, maka itulah yang diberi oleh ibu terlebih dahulu kepada bayinya melalui susu awal (foremilk) yang mengandungi lebih air dan laktosa. Kemudian barulah susu akhir yang pekat (kandungan lemak tinggi) yang akan mengenyangkannya.

Mitos #9: Puting susu ibu perlu dicuci sebelum menyusukan bayi.

Fakta #9: Puting payudara ibu bersifat antibakteria. Kajian yang dijalankan untuk melihat reaksi bayi pada sentuhan pertama kulit ke kulit (1 jam pertama selepas kelahiran) menunjukkan kecenderungan bayi untuk memilih puting susu ibu yang tidak dicuci berbanding puting susu ibu yang telah dicuci kerana bau semulajadi ibu lebih menarik bayi. Bintil- bintil kecil di sekeliling payudara mengandungi bahan pelincir (sebum) yang bersifat antibakteria. Mencuci payudara memadai dengan mandi seperti biasa 2 kali sehari, tidak perlu mencuci dengan sabun, bahan pencuci seperti Dettol dan sebagainya.

Mitos #10: Penyusuan ibu mengambil nutrien daripada ibu. Ibu perlu makan lebih.

Fakta #10: Nutrien dalam susu ibu bergantung kepada nutrisi ibu. Oleh itu ibu yang menyusu (dan sesiapa sahaja sebenarnya) perlu mengambil nutrisi seimbang untuk mengoptimumkan kesihatannya. Ibu boleh makan apa sahaja tetapi dalam kuantiti yang betul dan sentiasa awasi jika terdapat tanda-tanda alahan kepada bayi, maka ibu harus waspada dengan pengambilan makanannya. Risiko osteoporosis di kalangan ibu-ibu menyusu lebih rendah berbanding wanita yang tidak menyusu.


Sumber : Penyusuan ibu ; momschoice