PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Jumaat, 28 Ogos 2009

Lunatots Update

Salam saYang SemuA..


Ada berIta terbaRu yanG inGin kongsIkan.. Masih laGi berkesemPAtan meNUlis jadi Umi war2kan beriTa ni unTuk semUa..LunaTots Cloth diaper telAh di updateKan.. Ianya kelIhataN leBIh menePati ciri2 yang diiDAmkan olEh semUa kauM2 iBU untUk menrealisasikan imPian menCDkan anAk2 mereKa demi keRana tidaK merelAkan baHAn kiMia menYentuh si baYi tersaYAng. Umi tahU, ada yanG berkAta product Lunatots maHAl... tapi tahUkah semUa, haRga yang di tetaPkan adaLah harGa yang berpatutaN denGan material yang berkuaLiti. Ianya adalAh hasIl usaHA kasiH sayAng seorang iBu kepAda aNAknYA dan dipersembahkan kePada ibU-iBu laIn untuk sama-sama meRAsai kasih sayang tersebUt untuK anaK mereKA. Kita berikan sesuAtu yanG terBaik unTuk aNak kiTa demi meLihatnyA memBEsar danGAn siHAt, ceriA dan biJak ituLAh yanG di hasilkan oleH puaN Luna dan dikongsi bersaMA2 denGan Kita keraNA padA dia baYi adaLAh sesUatu yang Mulus untuK disakiti.
Kali iNI LunaTOts membawaKAn 15 coraK Cloth diaper yanG sanGAt2 menawan haTi.. Ianya bagI menAmbahkan laGi kecomelaN baYi2 Malaysia yang ingIn ber Cloth Diaper. LihaT gaMbar dibawAh.. cute kan?SekiranYA ingiN memBuat tempaHAn boleh la terus ke BAbyumishop untuK melihat dan mengetahUi leBih terperinci. HargA aGAk berbeZA sedikit saNgat2 sedikIt keraNA penaMbahaN size Cloth diaper seHinggA size XL berbanding dahulu yang hanYA ber size sehinGGa L daN ianYA nYA berTahan sehINgga baYi mencecaH 17 kG berBandiNg sebeLum ni hanYA 15kg. Bayi kITa juGa boleh menGgunakannYa seHingga usianYA menceCAh 3tahUn ++.


SelaIN iTu, LuanTOts juGa memperseBahkan 3 jenIS printed colOr bagI keluaran button dan Velcro (cow minky, Camouflage Green, Camouflage pink) .. ianyA sanGAt2 comel untUk baYi kiTA denGAn haRga yanG amaT2 berpaTutan.


UntuK menGetaHUi ceriTA menArik tenTAng LunatOts di tv3 pada 10 Ogos 2009 sila ke tv3 dan layari Wanita Hari inI. Anda boleh membuat pembelian dengan melayari Babyumishop atau terus menghubungi saya di kosong satu tiga dua kosong dua lapan satu tiga enam.
Anak kiTA, effort kita..
SAlam saYAng,

RamadhaN al MubaRAk

Salam RamadhAn alMubaRak.. mungkin tak terlewat lagi Untuk uMi ucaPkannYa pada SemUa pemBaca Muslim sekaLian.. MemandangKan umi yang sanGAt2 sibuK, jadi umah Umi ni sediKit sunyi daRi beriTa2 terkIni.. Bukan sahaJa uMi siBuk di ofis dan diruMah malah uMi juga sibuk menghayatI ramaDhan... bulan mUlia ni uMi dapAtkan seberapa banYak memBaca alQuran disamPing memJaga sikecil uMi yang semAkin aktif..JadinYa nak menyentuh bloG memAng tidak berkesemPatan.. sekeJap2 dapaTlah.. harini pun pagi2 lagi memanDAnGkan hujan diluar masih berbasah.. dan telinga masih ingiN mendenGar alunan zikIr darI ustaz Dr. BadruL amIn Bahron sedikit masa umi curi untuk menuLis, memaNg rindU pada kawan2 yg berceriTa namuN hati ni terasa lebiH rindU padaNYA..

AlHamduLillah da semInggu melayari RamaDhan alMubarak.. mudah2an ramadhan kali inI dapatlah kita semUa manfaat yang besar.. Cube mencari hidayAhnya, cube mencarI rahmatnya.. Manatau ini ramadHAn terakHir buat kita, kita pun tak tahu... ya AllaH, berilah ku kesempatan mendidiK anak keciL ku supaYA menjadi anaK yang soleh.. daN beriKan ku kesabaRAn yang tingGi agar aku dapaT menjadI isterI yang solEh dan iBu mithali buat suamI ku dan Juga anaK ku..

Pada kawaN2 semUa, selaGi ada Masa.. seLAgi berkesempaTAn, sebutlah namanYa sebanYAk mungkin.. aGAr kita sentiasa mengingatINya yang banYAk memberI kita kesenanGan dan kelaPangan sebelum kegelapaN dan kesempiTAn menanTi kita disana.


Ingatkan ianya.. panduan kita semua disana..

Pagini uMI ada ceraMAh aGama.. tajuknya pengHayataN RamadhAn alMubaRAk.. mudah2an menDapat iLmu untuK dikongsi bersaMA..

Khamis, 20 Ogos 2009

Looking for beautiful Prince and Princes from mummyZara..Ini adalaH contest danIsh yAng Umi naK bUat uNtuk danISh.. saje je suke2 carI kengkawan baru uMi dan Danish Umi.. actually contesT ni di anJurkan oleh Blogger Mommy zaRa. TQ mommy zaRa keRana Buat conteSt best.. Jom Kita Tgk aPA syaRat2Nya..

syarat2 utk join contest ni:

1. jd follower Mommy_Zara

2. sila add banner di atas pada sidebar..

3. buat special entry utk contest ini dan sertakan sekali satu picture baby uols yg comey! dan satu picture baby bersama mommy atau daddy! kedua2 gambar akan diambil markah..

4. sile nyatakan skali nama baby dan umur baby.

tips: gambar baby comey dgn aksi bersahaja tp masih mengekalkan kecomelannya mungkin menjadi pilihan juri5 sila nyatakan bila gambar diambil.

6. link kn blog Mommy_Zara . sila tinggalkn comment bila dh siapkn entry k...


*A.L.E.R.T*semua baby yg manjadi peserta mestilah dr umur....
newborn ------------------------> 3 thnfor those yg single, uolls juga bleh sertai contest ni & syarat menghantar gambar seperti diatas haruslah dipenuhi..

contest bermula dari 11 August 09 hingga 31 August 09.

Jadi gaMbar pilIhan UmI kalI ini iaLAh..


Nama anaK : Muhammad Izz Danish

Umur anaK : 8Bulan

Okeys.. gamBar ni Umi aMbiL semaSa daNIsh sudaH panDai membantu mengeMas Rumah sekitar buLan Jun.. daNish buaT muKa cenGgitu seBab diA tak daPAt naK peGang kaMera yaNg uMi tgH zooM kat waJah cute nyer tu.. uMi nak taGkap gambaR diaPun siBuk naK toloN tanGkapkan gaK.. tu yg RupE dia cenGgItu.. namPak cute waLaupuN sedanG cuBe naK maRah...
taPi taK jaDi maRah, Bila Abi dIA muLa paNGgIl2 naMA diA.. eleH... aBi saYaNg diA la Tu koNOn... muMmy zaRA..... acI tak daNisH leTAk dua GambaR??
YanG kat Atas Ni pulA sebAgai memeNuhi syaRAt kedUA, gamBar daNISh deNgan aBi dia.. uMi suke tgk seBab dia Nampak bersaHaja biLa berGambar.. tak perlu aksi cute Tapi da namPak cute da kat mata uMi dan aBI.. hehehe.. gamBar ni diamBil sekiTar buLan Jun juGa..


Okla, jom Kita semua join contest reraMai unTuk menGenaLi antarA saTu dgn yanG laiN dan uNtuk kenAL baby2 masIng..for u my danISh.. gooD lucK..Princess Delisha, pilih danish Tau.. Tq buat contesT yg best macam princess delisha yg comel sangat2 ni.. eh.... comelnyer umi tgk delisha niPetua UNtUk kaUm sUAMi yang SayangKan isTeri..

Salam semua, lama umI tak berblogging disebabkan oleh kesibukan kerja harian.. huhuhu, sory kepada meke2 yg menunggu cerita dari Umi, buat tie.. tahniaH diatas kelahiran Baby baru.. Buat MamawafiQ seLamaT bertuGas ditempaT baru.. Kat bawaH ni ada panduaN untUk kita sebaGai suaMi isTeri memahaMi kehenDak isteRi.. PetUa nI uMi dapaT dari aLImaz. Cik alImaz, Umi amIk dan tepeK kat Blog uMI untUk pandUan kaUm iBu dan baPa yg laIN.. PanDuan or PetuA naMpak macaM berGuna uNtuk kiTa seBagaI suAmi IsterI meMAhamI apA yG tersiRat Kat haTi KauM wanIta.. Jom kiTa baca seBAgaI pandUan, manA tahU ada yanG perLu diperBaiki..1.Luangkan masa anda untuk pergi bersamanya ke tempat yang dia suka pergi, selama mana tempat itu adalah tempat yang baik atau diharuskan.


2.Wujudkan masa bila mana anda boleh memakai pakaian bersama-sama.


3.Cuba memahami bila dia lewat atau tiba-tiba mahu menukar pakaiannya.


4.Berikan perhatian yang lebih kepadanya daripada orang lain ketika anda berada di khalayak ramai.


5.Jadikan dia lebih penting dari anak-anak anda. Biarkan anak-anak anda menyaksikan bahawa isteri mendapat perhatian anda yang lebih utama dan lebih awal sebagai contoh kepada mereka.


6.Belikan dia hadiah-hadiah kecil dan comel.


7.Belikan untuknya pakaian. Pastikan anda tahu saiz tubuhnya serta warna, fesyen dan corak yang lebih digemarinya. Atau anda boleh belikan kain untuk dijahit kemudiannya.


8.Ambillah gambarnya pada waktu-waktu keramaian atau di tempat-tempat yang mahu dijadikan kenangan.

9.Luangkan masa bersendirian dengannya untuk melakukan sesuatu yang romantik.

10.Biar dia tahu bahawa anda bawa gambarnya dalam dompet anda dan menggantikan ia dengan gambar terbaru bila sudah sampai masanya.

11.Biarlah anda yang memandu ketika berjalan jauh. Pandulah dengan selamat, tidak terlalu laju hingga mengecutkan hatinya dan tidak pula terlalu perlahan sedangkan anda boleh laju.

12.Perhatikan bagaimanakah perasaannya dan berikan komen yang menunjukkan anda ambil berat seperti 'Awak nampaknya gembira hari ini' atau 'Awak nampak letih' dan kalau boleh tanya sebabnya agar anda tahu apa yang mengembirakannya dan sebaliknya.

13.Bila anda keluar bersamanya, anda sendiri perlulah tahu arah tujuan anda agar dia tidak terasa tertekan memandu arah kepada anda.

14.Solat bersama dan berdoa bersama.

15.Kejutkan dia dengan puisi atau nota cinta.

16.Layanilah dia sebagaimana anda melayani semasa awal-awal dahulu.

17.Tawarkan diri untuk membaiki sesuatu di rumah. nyatakan anda ada masa untuk itu. Tapi jangan pula tawarkan diri melakukan perkara yang tidak mampu anda lakukan dengan baik. Tolong asah pisau. Gunakan gam yang baik untuk melekatkan sesuatu yang telah pecah. Tolong gantikan lampu yang telah terbakar.

18.Bacakan dengan kuat sesuatu ruangan akhbar yang menarik minatnya.

19.Tuliskan dengan kemas apa-apa pesanan untuknya yang anda terima melalui telefon.

20.Pastikan bilik mandi bersih dan kering bila anda sudah mandi.

21.Bukakan pintu untuknya. Tawarkan diri untuk membawa barangan yang dibawanya. Tawarkan untuk bawakan barangan yang berat. Jika hendak berjalan, letakkan barangan yang hendak dibawa di kereta.

22.Bila dia memasak, pujilah masakannya.

23.Sewaktu anda mendengar dia berkata, pandanglah ke matanya. Tunjukkan bahawa anda berminat dengan menyatakan 'Betul kata awak'. Di masa yang sesuai, pegang dia dengan tangan anda bila anda berkata kepadanya.

24.Tunjukkan minat anda pada apa yang dia buat hari ini, pada buku yang dia baca, dan pada orang lain yang dia hubungi.

25.Bersedialah untuk masuk tidur bersama dan masuklah ke kamar seiring dengannya.

26.Berikan dia ciuman dan berikan salam atau kata selamat tinggal bila anda mahu keluar rumah.

27.Ketawalah pada jenaka dan senda guraunya.

28.Katakan terima kasih bila dia buat sesuatu untuk anda.

29.Rancanglah untuk makan angin bersamanya.

30.Berbincanglah dengan cara yang menunjukkan kepadanya bahawa anda mahu dia dapat apa yang dia kehendaki dan anda juga mahu apa yang anda kehendaki. Ambil berat, tapi jangan berat sebelah.

31.Bila anda berjauhan darinya, beritahu padanya bahawa anda rindu padanya.

32.Belikan untuknya makanan yang dia gemari.

33.Minta pandangannya tentang sesuatu dan hargai pandangannya.

34.Ramai lelaki menganggap yang penting bila bersama wanita ialah melakukan perkara-perkara besar saja tetapi sebenarnya yang akan memenangi hati wanita ialah bila lelaki melakukan hal-hal kecil untuk membantunya dan menunjukkan anda ambil berat padanya.

35.Dengan cara ini wanita akan merasa dirinya dicintai. Bila dia merasa dicintai, dia akan cinta pada anda tanpa berdolak-dalik.

36.Anda juga akan dapati bahawa melakukan kerja-kerja kecil untuk wanita akan mengubati hati anda. Bila dia gembira anda akan turut gembira. Anda akan merasa lebih berguna dan berjasa kerana isteri anda telah memperolehi perhatian yang dia perlukan.


Rabu, 12 Ogos 2009

Ladies Night

huuhuh.. kali ni nak ceriTa menGenai.. LADIES nIGHT yang teLah umI joiN untuk meramai2kan lagi acaRa tersebut.. teMa ladies night tersebut ialAh floRa, jadi uMi carila baju yg bertemakan flora.. simple jek.. malaS nak vouge sangAt .. tak reti, yg penting menutuP aurat dan nampak selesa.. Acara diMulakan denGan tariaN.. kemudian nyayian dari pelbagaI jabaTan dan last sekali karaoke darI daTin2 yg hadir.. uMi??? makan je le apa laGi.. nak nyanyi karaNg nangis plak datin2 yang datanG tak dapat Nyanyi..huhuhu jom kita layan gambar je le..

TeaM kamI muda remaJa.. huhuhwif mamawafiQ
Apepun, umI tenGah sediH sorang laGi bespren uMi nak bertUkar... uWaaaa.. sume nak p jauh ni.. MamawafiQ nak berTukar ke PutarajayA seBab berdekAtan dengan rumaH beliaU.. Umi doaKan mamaWafiQ terus berJaya..
Isnin, 10 Ogos 2009

Sambungan selebret aritu..

hii.. semua.. ni ada kisah yg Umi tak semPAt update minggu lePAs.. bersamBung kepAda celebrate anybesary kami Tu, kami g makaN kat BostOn grill.. Memandangkan uMi berPuasa jaDi kamI samBUt buka puasA di saNA.. kan kamI kanToi hadiah tu kan, jaDi inIla pengHabisan ceriTa nya umI nak ceRita ni.. buke la pose makAn biasa2 jek.. jom tenGok menU kamI...

uMi makan spegeti
vanilla tu umi nyer.. cam biasa..

aBi punyer, ups... da habiS barU amik gambo.. chicken chop la apa laGikan

danisH??? em.. apalagi... bubur dia la + pisang + carrot..shidap..


yang bawah ni pula gamBar pakwe mecem sorang ni.. tgkla gaya dia tu.. kami maKan dia pun naK makan


naK ke? meh sni makan bubur dgn danish..

ooooo... baru tau nak ofer danIsh yg shidap ni erk.. kalau tak, abi mam sorg2 jek yerk..mulA da bosan, sume jadi gaTal2 badan tu kan danishhhh..nila, aksi2 budak mucuk umi... ada yg memang dia saje spotan sebab tau umi dia nak amik gambormdia... huhuhu..
k la, layan je leMinggu Lepas punyer cerita..hii.. semua, hari ni Umi baru jeK bermUla duty biaSA menjalankan tuGas dan Juga berBlogging.. lama jUga uMi tak de dan nampAk kusamnya rumaH umi tak ceria denGan ceriTa2 menaRik.. Umi berKursus selaMa 4 hari huhuhu...

Hari perTama hinGga harI terakhir, umI rindUkan danIsh jek.. hatI tak ceriA walauPun kursUs begitu menyeronokkan, langsung tak mengantuK sebaB banYak aktiViti menArik.. Jom tengok aktiViti kami.. uMi masuKkan gambar jele.. malas nak cerita sebab panjanG.. ekekeke.. jangan marah.. jjom layan gambar..
pesErta dari kumpulan lain dalam sesI fobia pentaSpeserTa darI kumPulan lain berAksi daLAm sesI foBia penTas
KumpuLan Umi, namPak ke uMi tenGah buat ape?

huhu... agaK2 team kami buaT apa??


yang ni... projek last kami..
Projek kami yang terakHir ini Pun berJaya dilaksanAkan..


ni team wanitaSemuanya berjaya..

denGan dR (H) Yusuf rabu dan pembantu setianya, en. Syukri @ saiful bahri


inilah air kegemaran umI walau dimanA umi beraDA... air suam 1..k, la... yang pentingnya, semasa ketiadaan Umi danish uMi menJadi anAk yang baik... tidak meragam dan sentiasa tersenyum.. walaupun dia merajuk masa umi nak amIk dia memula jumpa, tapi dia tetap peluk umi manja dan senyum kat umi... huhuhuhu.. sayangggg danish..