PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Rabu, 23 Disember 2009

BukaN niAt ku..

AlhamdulIllah, syukUr padaNya.. tahun ni adalaH taHUn yaNg berTuah unTuk Umi.. tahUn ni jUgalah rezeki umI bertambaH2 setelah menemPuh pelbagai rintangaN.. huhuhu.. SejaK kelaHIran daNISh ni, rezeKi mencuraH2 buat Umi sekelUarga, syukur ya Allah..
Umi dapaT naIk tahta, cewah tahta... sila janGan pelIk ye kengkawan.. Umi dinaIkkaN taNgga muahaahaha...bila naIk tanGga ni..sume naIk la kan.. eheemmm.. eXam Umi pUn luLus awaL tahUn aRitu.. reZeki laGi.. Pastu bIla pindah teMpat baRu maCam2 reZeki laGi uMi dapAT.. betUllah penghijrahan membawa kebaIkkan dan kebaHAgiaan kepaDA sesEorang..

TerbaRu.. ni laH reZeki Umi... Notebook dan Hp.. suMe oranG duk bising2 pasaI hP uMi rosakkk sbb susaH nak conTact.. PasNi JanGan maRAh2 laGi ye kegkawan.. masuk ni da 2 hp da rosaK, yg satu tu boleh la guna kan kadaNg2..bukan umi nak salah kan danisH, salaH umi gak sebaB tak haTi2.. danIsh jUmpa masuK mulUt dia la.. tu yg xleh on satU tu.. dapat kali dua pun camTu gak, bole pakaI la taPi kadanG2 ring tone xleh dengar.. sume orang maraH2 uMI why tak belI barU.. umI sabaRkan dirI sebaB paDa uMi ada hikmah di sebalik kejadian. RupaNya betul.. inilah namanya rezeKi.. alhamdulIllah..

Sila janGan pk bukan2 denGan entry ni yer.. bukan niaT nk menuNjuk2 cume Ada ceriTa di sebaLIk kejAdian.. RezekI dataNg berGolek2.. tanPA perlU 1 sen pun kelUar... yihaaaa...

K la, korang layan la gambar ni ye.... kalau bosaN tutuPle tetIngkap umah umi ni..



LepasNi tak paYAh la Umi daNish sHare laPtop nGan aBI.. PC ada taPi sume naK pakaI laptop adeiiii...

UntUk aBi yang Di rinDui..



Tak sabaR naK juMpa aBi.. JanGAn nenaKAl




















Isnin, 21 Disember 2009

Cutest with nice smile baby contest

ArinI sempaT meNggode blog.. dan entry pertama adaLah contest.. yiha.. Umi nak join contest ni Cutest with nice smile baby contest froM &ita maternity Online Store...


'Create

MemuLa sekalI nak tunJuk hadiaH2 yang patut dimenaNgi oleH pemenaNg.. kat bawah ni korang teNgok tau.. best2 ni..


ditambah yang bawah ni

.
.
.




.

.

atau yang bawah ni.

.

.



Cunkan hadiah2 kat atas tu.. okey jom layan syarat2nya..
Add &ita maternity banner & links to your blog lists

Copy this code to your website from &ita Maternity Online Store to display this banner


'Create

Please attach your most cutest with smile baby photo in your blog(sekeping jek ek)
And lastly, email me your participation at anidanitakanapi@yahoo.com. Don't forget to leave your blog name/email.(comment box problem x tau naper, so email ek, sorry sgt..)

Okeys.. dibawah ini asalah gambaR yanG dipertaruhKan.. masa Ni danisH naMpak sesUatU yanG menyeronOkkan dia.. tak silaP uMi gamBAr kaT tV tiMe tu cite uPin & Ipin.. so kebetUlan ada kameRa tu uMi amIk le gamBAr dia yang paYah senyum ni.. hehehe..

naMA : MuhammAd Izz danIsh

Umur : 1 Tahun


























Ahad, 20 Disember 2009

PAgi Ahad.. paGi yanG ceRAh

SAlam semUa..

HariNi rasa da ok sikiT.. bolehla menGemas Umah yanG laMA terbenGkalaI... muahahahahaha... TapI selesma masIh berBaki. PaGI2 laGi Umi da BanGun.. Umi p BuanG saMpaH yaNg meNimbun.. Hari Ni nIat hATi naK menGemas Umah aLa2 5'S gitu, biar mudah dicarI dan sedap maTa memAndanG.. Yihaaa.. semAnGAt lePAs baIk daRi deMAm.. BermUla daRi BiliK ke BIlIK kemUdIan tanDas ke Tandas dan seteRus Nya ke daPUr..

BerANgan dihaTi nak menGemaS maCAm ni di dapur kamI.. alanGkah canTiknYA.. tersusuN raPi..


Pastukan.. dapaT plaK raK baJu yanG kemAs raPi je siaP bertagging.. mUahahahahaah...



BilIK baCaaN pUla denGan susuNan buKu yaNg caNtIk, sejUk je Mata Nak memBaca or hIlanGkan penAt kan?


PaGi2 laGi UMi bUat saRapaN naSi gOreNg. Gaya maCAm oranG da siHat sepeNuhnYa.. walAupun kelIhatan sedaP taPi takde selera Nak maKan.. so maKAn la siKit.. seleBihnYa samBung kemUdian lePas peNat menGemas rumAh.. muahah..nila gayA nasI goreNg Umi.. sedapkannn??

Abi.. tak windu ke masakan UmidanISh?? huhuhuh...






















Sabtu, 19 Disember 2009

DemAm owh demam

Arggghhhh... bila demam ni bosanNya nak buat ape2.. badan dan kepalA rasa Kueng2 je bila duduk ke hape.. adeiii KalaU ada aBi kan best leh tolonG picit2kan kepAla yang peNing sanGAt2 ni.. Nak makAn pun taK lalU..ni demam kepenaTAn kerja melambaK ke, demaM rinDu aBI ni?muahahahahahaha.. sila jaNgan mual



TaPi kene saBArla Kan.. semUA saKIt yanG kiTA hadaPi ni uJiannYa.. jadI redha je la.. da sihat nanti boleHla aktif buat keje balIk....






TApi, umI kalau demAM2 ni uMi suka maKAn bUah manGga.. sila jangan pk bukan2...danish belum nak adiK laGImangga masak yg kuning2 tu..waduh2 sape nak tolong p belI buAh maNgga Ni, adeii...kan best kalau ada maGix...muahahahahah... ape kejadahnyala..hermmm... laGi bosan kalaU terpaksa maKAn uBatbenci betullah makan ubaT tapI kalau nak baIk makanla uBat.. dukla berehat... memanG bulan ni bulan bz yanG amaT..

Jadi sabaR je La erk.. u All doakan Umidanish sihat cepaT,kuaT dan tabaH..

















Jumaat, 18 Disember 2009

DAnish oWH danISh..

duK soraNg2 ni, beleK2la gamBar laMa danIsh kesayAngan Umi.. DAh seTahun da umUr anAk uMi, macaM tak percaYA je maSa berlalU begItu Pantas.. raSa macam semAlam menYambut kelaHirannYa, macam semAlam je kali pertama dapat memeLuknYa..

SekaranG daniSh da panDAi maCAm2.. kalaU dulu ikUt saJe aPa yaNg umi dan Abi buat utk diA, taPi sekaRang da PandaI demAnd... daH panDAi paNggil meme bila naK sesuatU..makIn hari makin membesar dan makin harI makin biJak.. Jom kIta laYAn gamBar danISh masa dulu.. uMi nak bagI aBi laYAn gak, tenGok aksi daniSH..



SemPena tahUn barU ni, marilah kita sama2 beraZam untuk lebIh banyak membuat amal jariah dan banyakkan menaMbah amaLAn haRian.. Umi Rasa maKIn berUSia maKIn dekat menanTi haRi.. menanTI wakTu iTu yanG tak pasTi.. Jom kitA laYAn baIt2 liriK laGU raiHan yang menGusik hatI ini..

Sebenarnya hati ini cinta kepada Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada Mu
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga
Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu takkan ber bunga
Ku cuba menghulurkan
Sebuah hadiah kepada Mu
Tapi mungkin kerana isinya
Tidak sempurna tiada seri
Ku cuba menyiramnya
Agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya
Tidak sesegar telaga kauthar
Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmat Mu
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu ya Allah
Tuhan hadiahkanlah kasih Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada Mu
Moga ku tahuSyukur ku hanyalah milik Mu

haiiiiiess, ada budak nanGis plak.. laYAn laGu ke??Abi... cepatLa baLik... ciaN uMi.... hehehe... uMi tertinGGal hP kat opIS.. huhuhu,nak p amik.. badan plak rasa tak sihaT... lebih kuranG demAmla.. tak laRat sanGAt2..k la.. koraNg sume selamaT bercutI.. dan selamat menyambut tahun baru..





Rabu, 16 Disember 2009

Bermain mengembangkan pemikiran bayi

Aritu, sehari suntuK umi duk maiN bole deNgan dak danish ni.. SeJak dia baRu baIk daRi demAm aritU, uMi memaNg ajAk dia berseNam.. so permainAn yang paLing elok dan banYak pergeraKkan uNtuk baby adalah bOla..danIsh beLumla PandaI tenDang Bola laGi sikit2 jele bila berdiritapi bIla dia KejaR bOla adei... bole tahanla ligatnYa.

Namun, untuk mengembangkan kecerdasan, kreativiti, dan perilakunya, si kecil tidak hanya memerlukan nutrisi dan kasih sayang, tetapi juga stimulasi untuk bermain. Stimulasi ini sepatutnya sudah dilakukan sejak bayi di dalam kandungan lagI.

Perkembangan sel otak bayi dibentuk sejak wanita hamil 6 bulan, tetapi saat itu belum ada hubungan antara sel otak. Bila kita merangsang si bayi, akan terbentuk hubungan antara sel-sel otak tersebut. Semakin sering dirangsang, semakin kuat hubungannya. Makin banyak variasi rangsangannya, hubungan makin kompleks dan luas, sehingga kecerdasan anak lebih luas dan tinggi.

tidak susah untuk melakukan stimulasi pada bayi. Saat bayi masih di dalam kandungan, anda bisa mengajaknya berbicara setiap kali melakukan aktiviti, mengusap perut untuk merasakan gerakannya, juga memperdengarkan musik yang membuat kita dan si bayi rileks. Bayi sudah boleh mendengar apa yang kita katakan (kalau pregnant jgn suka gaduh2 atau bercakap menggunakan ayat yg kurang elok, bayi kita dengar tau), dan merakamnya.

Selepas bayi dilahirkan, stimulasi harus terus berjalan. Menurut dr Soedjatmiko, SpA(K), MSi, 175% perkembangan otak bayi terjadi pada umur 36 bulan pertama. Sebab itu stimulasi tetap diperlukan untuk mempengaruhi perkembangan anak. Hubungan emosil dengan orangtua pun harus selalu dijaga, dan anak dengan sendirinya akan berperilaku baik jika orangtuanya selalu mendampingi dan bermain bersama.

"Tidak perlu permainan yang mahal2 (untuk menstimulasi bayi).Kita boleh melakukan stimulasi ini bila-bila sahaja : saat menyusui, menidurkan, memandikan, mengganti bajunya, dan lain sebagainya. Saat anak semakin besar, aktiviti yang dilakukan juga makin banyak: dengan menyanyi bersama, membacakan cerita, berbual mesra sambil bertukar2 pandangan, atau menggambar bersama. Jangan lupa, berikan tepukan dan pujian untuk setiap "karya" yang dibuatnya.

Jom laYan video danIsh maIn bola Jom..masa ni danish belum pandai jalan laGi.. Sebelum tu tolong slowkan sound yer kang terkejut dgr suara jerit2.. hehehe

video

Sila jangan muntah dengan suara umi danish yang kuat tu yer, tersound kuat plak pasal exited main.. umi plak yg lebih2... muahahaha





Selasa, 15 Disember 2009

SelamaT Ulang Tahun Perkahwinan aBi..

Bismillahirrohmanirohim..
Selamat UlanG tahUn UmidaNish. Moga kebahaGIan menyelimuTi kehidupanMu. Jeng3... da dua tahun perkahwinan UmidanIsh dengan aBI danISh.. walaUpun kene celebrate sesorang kaT cni adn aBI celebrate dengaN pesakiT2 dari malaysia yang masih belUm pulang di Hospital aRAb... Tapi umi tahU ada hikmaH disebalIk semUa ni.. Umi taHU aBi pasti nak sesamA celebrate denGan Umi cume keaDaan tak menGizinkan Untuk kaMi meNginGati harI ulanG tahUn kamI..

huhuhu... 14.12.2007 tarIkH keramat iNi yang menyAtukan kamI sebaGAi pasanGan suamI isTerI..dan tarIkh Ini juGa ikatan cinta kamI disatuKan dengan leBih kuKuh..WalaupUn baDAi datanG menyeraNg, omBak bergelombanG ganaS namUn Allah merestui perjalaNan cinta kamI.. cewahhhh ayat tak hingat.. sila Jangan Muntah.. alhamdulIllah segala ketulusan hati kami terbUkti.. Syukur padanYa kerana kesaBaran kamI ada hikMah disebaliknYa. =)

Jom Kita Layan gambaR2 yanG menjadi keNangAn kamI sepaNjanG akhIr hayAt kamI..
















AbI..


ThanKs for Your Love.. ThanKs for YoUr hug and kiss.. I miss U so Much.. WalaUpun Umi Nakal, walaupUn umI suka cakap2... Umi tetaP sayaNgkaN abI.. dan Umi tahU aBi Juga begitukan?? Terima kasih kerana segAla2nYa untuK uMI.. Sg Sayanggggggg aBg.. walaupun BanYak perkara YaNg menGuJi, yang mendUga.... Kita hadaPI denGan tabaH dan sabAr bersama2 yer sayaNG.. Moga AllaH melindungI kelUarga kita selalu..


I Luv U

BerDua pasti lebIh baik?

SAlam.. Abi buat apa Tu? Ni ada entry Untuk aBi.. tengoKla aksi danish.. dalam video klip ciptaan umi yang malas nak edit bg cantik2 ni.. wakakakaka.. Hope abI suke yer.. danish kita da pandai tepuk tangan.. bila dia suka je dia akan tepuk tangan... wah makin bijak anak kita kan.. cume gambar tak berapa clearla sayang..gelap sikit.. harap2 abi berpuas hati..

Cepat la balik, lama sangat kat sana tu.. Nak tunggu awal tahun ni rasa berjanggut da kucing kat umah tu abi ... danish pun duk kata papa papa... abi nyer tak de.. dia pndai sebut umeee... umeeee.. sekarang ni sebut tok... neneiii..

hehehe, patla balik... uwaaaa... letih menunggu.. k la layan kan laGu ni Jap


video



SAlam cinta penuH kerinduan darI Malaysia,

Isnin, 14 Disember 2009

MomBloggersPlanet Cutes Baby Smiling Contest

TajUk pun sume tau contesT.. Huhuhu.. Ini meruPakan conteSt keTiga KaLau tak sIlap Umi joiN denGan MBP.. Suke Betul tenGok baBy yg jaDi moDel daLAm gaMbar bawaH tu.. cute sanGat2.. ekceLi bUlan nI memAng Bulan contesT baGi uMi.. Oleh keRana kerinDuaN yang amAt paDa daNish... uwaaaaa... JaDi uMi memBzkan diri yaNG selama Ni memAng da ter lalu bz.. JOm kIta Join conTest







yang teLah diTaja oleh PhotoBookMalaysia
HadiAh menArik menAnti seMua pemeNAng.. Klik Banner di bawaH unTuk ke Link MomBloggersPlanet..
Jom tenGok syaRat2nYa..


- DApatkan GambaR babY koraNG yang terseNyum manis, cumIl dan ceria
- Tuliskan enTry berkenaAn contest ini denGan TanJUk MomBloggersPlanet Cutest Baby Smiling Contest
- LeTAkkan GambaR baby koraNg daLam entry ini dan tuLiskan naMA dan tarikh lahir beliaU
- Ceritakan jUga kenaPA anda suka melihat seNyuman baYi/anak anDA
- MAsukkan juga link PhotoBook Malaysia dan AliceWonders dalam entry contest korang
- LAst sekali seperTI bIasA korang keNE tinGgalkan link entry contest korang kat Blog MomBloggersPlanet..

Ok, da baca syarat2nyer barulah boleh mUla bercontest.. Jom tenGok waJah danIsh tersenYum..
MuhaMMad iZz DAniSh bin MohD RidzuAn
12.12.2009



KenaPa seorang ibu menyukai senYuman anaknya??? Rumit Juga nak menjawab solan sebeginikan?? Senyuman merupakan penawar segala kedukaan dan kesedihan semua orang.. Senyuman merupakan terapi tubuh yang dapat menghilangkan stress seseorang. Seandainya anda seorang ibu.. keletihan, kesedihan, kegusaran dan kepenatan anda berbayar apabila melihat senyuman anak kecil anda yang mulus tanpa sebarang dosa.

Pulang dari bekerja seolah2 terbayar sudah gaji seharian dengan senyuman anak anda bukan? Senyuman si kecil membawa keringan yang begitu bermakna pada semua orang. Malah senyuman si kecil bagaikan suntikan semangat kepada kita sebagai seorang dewasa. Senyuman si kecil menandakan mereka ceria, sihat dan cergas.


DAnIsh...

Umi RindU senyuman daNIsh.. Umi rindU saat2 danIsh ketawa, tersenyum manJa.. Danish seNyum BagaI seekor rama2 terbang beBas yang Dapat Umi rasaKan keriangannya.. daNisH seNyum ibaRat Umi meNdapaT caHaya ketenaNgan, walaupun hanYa sebuAh gamBar mu sedang tersenYum anaKku, uMi raSa baHAgia.. raSa seperti di Syurga.. hilaNG seMua kerIsauan, hiLang semUa peNAt lelah... malaH tiupan semangat dan Kasih saYang tumbuh bagaikan cendawan dalam diri uMi.. SenYum lah sayaNg, seNyumlah selalU kerana uMi bahaGia, terlalu bahagia denGAn sebuah senyuman mu... Senyuman mu adalah cinTa dan kasih sayang Umi dan Abi.. SenYumlah sayang, kerana senYuman Mu ibaraT camar yang riang bertebangan diawanan.. Senyumla selalu sayangku ibarat Sinaran mentari paGi yang menyinari Bumi..

Apepun umi ucapkan goodluck kepada semUa peserta dan TQ bebanyak kepada MBP yang selalu buat contest best2..