PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Isnin, 27 April 2015

Perkongsian Tips Bagaimana Anda berjaya bersama anak soleh.. InsyaAllah

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Bismillahirrohmanirrohim..


Lagi 4 hari meniggalkan April.. Bagaimana dengan prestasi kita dan anak kita? Anak-anak angureah Allah, bagaimana kita sebagai ibubapa memantau pergerakan mereka? Terbataskah atau bebas terbiar? Zaman serba canggih ni biasalahkan, kebanyakkan ibubapa mengejar kejayaan tanpa menoleh anak-anak mereka.. Tak ramai ibubapa yang memikirkan kejayaan anak-anak lebih penting berbanding diri sendiri macam ibubapa zaman dahulu. Betul ke? Ibubapa sekarang menaikki tangga seusaha keras untuk kejayaan dikatakan demi legasi keturunan diteruskan dengan senang lenang akan datang.. Betul ke? 


Pada Umi Izz, ada setengah nya betul.. ada sesetengahnya tidak.. Tak semua tapi ada juga.. Namun.. baik kita bersangka baik dan berfikiran positif.. dan berdoa agar kita sebagai ibubapa lebih pentingkan kejayaan anak-anak daripada kejayaan sendiri. Kejayaan kita akan berhasil bila kita melahirkan anak-anak yang cemerlang akhlak dan agamanya. InsyaAllah kejayaan dunia mereka akan seiring dan kita juga dibela hingga hujung nyawa usia kita.

Wah.. berbahas pula kan?? Daripada umiIzz terus menulis yang bukan-bukan yang akan menjadi viral, baik umiIzz bercerita tentang anak umiIzz yang sulung.. (*-*) Sejak sekolah rendah dan sekolah agama ni, nampaknya perkembangan beliau kepada tulisan jawi alhamdulillah..

Cuma, biasalah.. budak lelaki n danish ni kategori comel-comel lote tak galah panjang so ada sekali tu ada jugak peminat dia yang nak test ketinggian buang chewing gum atas rambut.. Allah, kesian anak umiIzz.. Rasa geram, mengucap panjang dan rasa bersyukur sebab anak kita tak buat macamtu,. Dalam hati umiIzz Allah je tahu..

Abg Izz dengan hati sedih campur takut terus peluk umi dan cakap, kawan dia bernama sekian-sekian yang buat pada dia. Namun apabila terserempak dengan guru kelas (sebab guru kelas danish satu blok kami cuma beliau di tingkat 3) abiIzz bertanya, hanya bertanya dan ingatkan nak minta tlg nasihat pada budak yang baik tu tapi malangnya cikgu tersebut putarkan cerita lain. Katanya Abang Izz tak bawak pensil setiap hari, walhal umiIzz sebagai ibu, setiap malam n pagi akan cek apa yang abang izz bawak ke sekolah dan apa yang dia akan bawak pulang ke rumah.. Pencil box tak pernah xberpensil dan saya tahu abg izz guna pensil tersebut.

Wahai guru, didiklah anak murid mu sebaik mungkin.. Jangan mengelak jika pertanyaan ibubapa ikhlas dan mereka cerita jika tak berasas. UmiIzz kesal juga disini. Tapi doa umiIzz xpernah putus untuk abang Izz. Belaiu juga cekap membina ayat dan cuba mengira dengan pantas. Kalau diberinya hafaz, memang cepat benar beliau ingat. Alhamdulillah, semua izin Allah SWT.

Pada guru tersebut, Umi Izz tak marah cuma sedikit kesal tetapi UmiIzz tak marah malah umiIzz doakan beliau agar beliau nampak amanah Allah dalam pekerjaannya. Akan datang, jika abang izz bertukar sekolah, umiIzz harap beliau dapat guru yang benar-benar ikhlas mengajar. Sebagai ibu tentunya kita tahu keikhklasan guru tersebut mengajar anak kita kan, sebab kita juga pernah menjadi anak murid.

Amalan baik yang selalu diamalkan oleh umiIzz untuk umiIzz kongsikan pada ibu-ibu untuk anak-anak,

1) Sabar; sebaik-sebaiknya tahan amarah (MasyaAllah)
2) Doa - amalkan surah alfatihah, ayat Kursi dan surah al Insyirah semasa anak baru tidur, bacakan dan hembuskan diubun-ubun anak
3) Sediakan sarapan pagi untuk anak-anak sekurangnya air minum dan sekeping biskut (air bancuhan adalah lebih baik kerana kita boleh bacakan fatihah dalam air tersebut sebagai santapan rohani anak-anak)
4) Peluk anak-anak yang baru pulang dari sekolah, hulur tangan kita untuk anak salam dan cium
5) Ajak solat bersama dan zikir bersama selepas solat.
6) Mengaji bersama
7) Jaga setiap rezeki yang dapat hasil yang baikSemoga tips-tps diatas menjadi amalan kita. Anak yang lincah bukanlah anak yang degil tetapi mereka seorang anak yang cerdik dan berani menyahut rintangan. Didik mereka sebaiknya dengan disiplin solat dan selalu mengaji bersama walaupun hanya magrib dan isya sahaja kita bersama anak-anak tetapi itulah masanya. Itulah masa untuk bersama anak soleh yang terbaik (*-^) InsyaAllah

Bukan senang kan nak mendidik seorang anak soleh?? Tapi kita usahakan ke jalan Allah insyaAllah.. Allah mudahkan jalan dan beri bantuan.. Selamat mencuba.

Pengedar Sah Shaklee Kuala Lumpur 
UmiIzz ; Izzlynn 
Id : 915911 
Email : alynn_41181mr[at]yahoo.com 
Hp : 013.202.8136 


 Salam sayang dari,

gif creator
gif creator

0 comments: