PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Ahad, 7 Jun 2009

BubuR danISh yg berKahsiat

Selama 2 harini, umI tak sempaT nak update citer.. uMi sibuK denGan danISh muSyuk tu.. heheh... buKan apa, uMI nak citer Kat siNI uMi ciptA maKAnan uNtuk daNISh musYUk.. buKAn maIn berSelera laGi diA maKan.. seBAb doktOr da pesaN, berILah yAng terBaik untUK anK waLAupun diA tak MakaN banYAk taPi, berIlah yAng terBAik untuK sikecil aNda walaupun jumla yg sikit.. TeriNgat pesaNAn doktOr jaDi uMi pun rasa naK mencube sesUatu yaNg baru unTuk daNish..



hari sabtu tu buatkan puree mangGa untUk danISh, taPi lupA nak amik gamBAr, fuh punyerla suka daNish maKan, seroNOk uMi.. seUlas manGga harUm maniS tu, habIs.. tapi amIk yg bahagIan lemButla.. memaNg sedaP.. hehe..


bubUr (nasI + baYAm + loBak)

PastU harI aHad tu, uMi teraSa nak baGi buBUr kaT daNish.. oleh keraNA seMAlam p paSAr ,ada La uMI amIk laBU, loBAk daN baYAm.. daN seaNGkatan.. umI reBus dulu loBAk, labu dan BaYAm paGI2 tu samBil masAK bubur. jaDi bIla da TEngahAri tu, uMi pun bland la bubuR danISh + baYAm + loBAk.. yummi, yummi.. daNisH bukaN main laGi suke.. uMi baGi hanYA 5 sudu besaR je tu pun, cair sanGAt2.. daNISh tak suKA makaN bubuR yAng liKat..heheh




buBur (nasI + baYAm + LobaK + laBu)


Pastu biLA petang tu dalam pukul 5.30 petanG.. uMi bLand laGi tapI umI tamBAh laBu yaNG uMI da Rebus pagi Tu.. paNAkan semUa daN blanD sekALi lagi.. waH... daNISh biLA diTAmbaH laBu, laGI berseLEra, laJU je.. Jap je da HAbis.. hehe..

LobaK unTuk maTA
BaYAm unTuk kuAt



itu paLIng penTing.. heheh.. saje je nAk baGi kelaINan uNtuk daNiSh menCube maKAnan yAng beRkhaSiat. seBAb itu Yang diaJAr daN disaRAnkan oelH doktoR untUk perKEmbanGAn baYI.. waLAupun leCeh tapi seBAb saYAng daNSih uMI bUaNg leCeh tu deMI si tomeI.. macaM clOth diapeR memaNg raSA leCeh nak MeNguruskan Cloth DiaPEr tapi baGi Umi aPAlah saNGat berBAnding kegemBiraAn dan KEsiHAtan anaK terSayang.. TApi kan kiRA bertUah juGa la si daNISh ni, seBAb uMi duLu seHInggA berusIA 3 taHun tak paNdaI naK maKan naSi, hanYa buaH2, biskut dan nestum.. mak Kata, kaLAu uMi try jE diberI naSi, uMi akaN keLUArkaN baLIk naSi tu.. muahahah shomoT je erk..

K la uoll, meRApu2 pepAgi ni.. laYAnnnzz je le k


7 comments:

[-suziey-] berkata...

umangaih 3 thun ummi xpndaimkn nasi...waa mkn pizza ke..ekek:D
good effort la..at least danish nk mkn xpe..aQeel mmg xpndang pn nasi2 nih..huhuhu

UmiDAnisH berkata...

>> suziey

pizza lempeng adala.. kuikuikui.. dulu tecik2 tak suke makan nasik.. =P

Cik Anie berkata...

rajinnya UmiDAnisH... sukala si danish makan erk..

mamalieyna berkata...

Bila start danish makan benda lain selain minum susu ek?..ikutkan Doktor, diorang kan ckp 6bln keatas baru kasi mkanan sampingan..sja nk tau jer..

UmiDAnisH berkata...

>> Cik aNIe,
Erm, tu la baru first time bagi makan bubur ni, tapi da suke..

>> mamalieyna,
DAnish da nak masuk 6 bulan jumaat ni. Tapi sabtu ahad aritu, umi try buat utk dia. Doktor pakar baby danish da sarankan makan buahan segar macam orange ketika danish 3 bulan tapi umi tak berani lagi.. so da 5 bulan masuk 6 ni umi bagi la sikit2tapi tak banyak just 1 camca besar je.. =P /

Yan berkata...

Qis lak patent dia.. 3 ari menu same.. dia telan.. lepas 3 ari dia tak nak dah...
so start tu kite pahamla.. satu2 menu tu tahan 3 ari jek ngan dia.. pastu kene tukar menu lain.. lepas 3 ari nak tukar balik menu yg asalpun takpe.. camtula.. heeh

UmiDAnisH berkata...

>> Yan,
Sebab tu uMi suke menCube resePi2 berKhasiaT untuK daNISh sbb taHU babY pun maCSAm kIta juGa cepAt jemU denGan sesUatu.. so Kalau nak naIkkan selerA anK2 keneLa kreatif daLAm memiLih menU.. hope mereka membesar denGAn siHat dan kuat.. =P