PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Isnin, 8 Jun 2009

TT 920x - DAniSh penYelaMAt uMi dan Abi

Umi nak ceriTA pasaL satu Kisah semaLAm.. kisah ni betul2 menGGerunkan kIta. Kisah ni tentanG sikaP orang melaYu zamaN sekaranG. Bukan la nak kutuK kaum sendiri, tapi uMi rasa ada segelintirnya yang buat kIta rasa riMAs sesanGAt..



buKAn keReta seBenaR.. =P


Ok, ceritanya begini.. dalam jam 6 petang, uMi abi dan daNISh kelUar darI umaH kamI naK ke Kepong. Kami cadaNG nak ke rumaH kawaN yg baru lePAS bersaLIn. maSA tu daNISh duk relax dalAm keretA. daNIsh diaM je tak macaM seLAlu yanG aktif. KeluaR daRi paGAr guard, aBi pun belok ke kaNAn.. uMi peraSAn masa tu tak de kendeRAan berdekaTAn kaMI. tiBA2 sewaKtu abi inGin melepasi trafik light menUju ke KanaN, ada satU kereTA ProtoN saTria hon kereTA kami macaM nak lepaSkan bom sekuat2nya.. terkejUt kami.. uMi tanYA abI, aBI kaTa,owh.. td rasa kereTA tak aDa taPI ruPAnya ada. Abi denGAn buDi baHAsaNYa anGKAt taNGAn MeNAndaKAn aBi minTAk maaf keraNA tak perAsan. Tapi Umi senDirI terperasaN yang satria tu betuL2 laju dikawasaN perUmahan laluan keluar masuk kenderaan dikawasan2 perumaHAn, bukaN itu saHAja adA kaWAsan persekolaHan didePAn umaH umi. keNapa mesti laJu menderU?



biLA kaMI melepasi TrafiK light, trafik light ketIka itu seDang bertukar ke kale kunINg dan Merah. tApi kereTA saTRia tu denGAn beraNinya melAnggar tRAfik light kuNIng ke merAh semATa2 nak kejaR keretA kami dan terUS blok kereTA kaMI seDAng bergErak. BAyanGkanla, aBi yanG ketIka iTu seDang memANdu, nasIb baIk kamI taK apA.



SelePAs kereTA kamI diblok, kelUAr seoRaNg mamAt yaNg muDA dalAm lingKungaN 20an tuNjuk muKa samSenG. LAgaKnya, macam Hero taMIl. Dia tunjUk tanGAn kaT abi. Waktu tu aBi anGkat taNGan kaT dIa seKAli laGi dan berkatA, sory bro.. taK namPAk. Tapi mamaT satRia ni seRious macaM nak fight dGn aBi.. Umi maSA tu taK puaS haTi gak. tapi kamI cool jek. Dia maCAm naK buKA piNtu kete aBi, taPi maSA tu uMi yaNG sedaNG memAngku daNISh, danISh menJAdi penYelamAt Abi. DanISh yaNG duduK diam waktu tu menYedarkaN lelAki tu bahawA seoraNG aNAk kecIl daLAm kenderaan kaMI. sebAb selePAs dia memAndaNG daNisH dan Umi, mamAt ni mAcaM taK jaDI naK maraH cume tuNjuk amaRAn deNGAn jaRi kaT aBI dan berpaTah baLik ke KereTA. LagipuN wakTu tu kelUar seoraNg pereMpuan yanG terJErit2 suruh maMAt ni relAx n cooL aWek mamAt ni kot



Umi masA tu, raSa macaM... Ya AllaH, beGIni kaH siKAp haMbamu.. manaLAh perGinYa siFAt rasUl yaNG penYabar daN peMAaF. NAsIB baIK adA daNIsh, kalU tak aBI menJadi manGsa Sikap kuRang soPAn peNGguna jaLAn raya. uMI berSyUkur saNGat2 sBb kaMI semUA dilinduNgi olehNYa.



KepadA pemAndu satRia TT920x siLAlah taNAmkan sifat bersabaR yanG diAjar oleH raSUlulLAh. baK nyaNyiAn ct Budi BahaSa budaYA kitA. dAn kepAda wanita yaNg beraDa daLAm kereTA dan membantu mengeKool kan mamat ni, Tq. DAn kepAda seMua penGgUna beRhati2 diJAlan raYA dan selaluLah berTimbang rasa dan menGhormaTi penGGuna jaLAn raya yanG laiN. bUmi ni buKAn kita yanG punYer =P.

saYAng danISh..



9 comments:

Ibu Aqil-Aqilah berkata...

kadang2..mmg ada manusia yg x tahu adab & tahan sabar mcm tu.. Ibuani & Huby juga pernah kena cam tu.. sabar je lah yg mampu.. hu.hu..

mummYaeesh berkata...

chop2..kiranye uols langgar trafic light la sbb ingat takde kete?? sbb tu ke mamat tu marah??

tp ape yg dibuat mamat tu mmg kwangjaq ar...

Yan berkata...

ye eleh.... eksennye mamat tu..
hubby yanpun kadang marah gak klu orang kuar simpang sesuka ati..
tp takat dia pandang, jengah2.. klu orang angkat tangan dia ok..
tp kalau wat muke selenger.. dia bengkekla.. tp takla sampai kuar pintu ke tunjuk penumbuk ke..

[-suziey-] berkata...

ish dasatnye..samseng jalanan ke tuh...padahal dia yg cari pasal..luckily uall xape2..seb bek ade danish.dia lmbut hati kot

UmiDAnisH berkata...

>> iBu Aqil-Aqilah,
Yelah.. sebagai hamba Allah.. kita bersabar jelah yang termampu.. =)

>> mummYaeesh,
bukan langgar trafic light, kami kuar pintu gate umah kami, mamat ni jauh lagi, lepas pintu gate tu ada trafic light kami tak langgar, mamat ni yang langgar.. sbb nak kejar kete kami.. huhuh sabaou je le..

>> Yan,
bukan kuar sempang sukati, tapi dah kete mamat ni jauh lagi cik Yan, cume dia laju macam sakit perut nak terkucil memang macam formula 1 la lajunya, agaknya nak tunjuk kelajuannya.. tapi dia bengang dengan kete abi yg tak bg laluan kot.. tapi serious jauh lagi.. hehehe

>> suziey,
Tu la syuKur ada babY danIsh n danIsh pun diam je sebab ngantuk da.. huhuh

Raja Radiah berkata...

aaaa tu mamat tu nak tunjuk hero lah kat makwe dia tu..tak pe...satu hari nanti mamt tu akan kena balik cam ne dia buat kat orang....kalau hubby radiah lah kena cam tu..haaa siap lah mamat tu..

efamaira berkata...

ceh.. kuwang hajaq punye org.. eksen la tu nak tunjuk samseng.. citt porahh.. efa pun penah kena camni siap gado tp hubby efa yg menang efa siap tolong pijak lagikkss.. (tp ni cite lame time ngah2 berchinta dulu).. huhu.. puas ati aku.. tp kan jadi kes polis la.. huhu..

ape2 pun pendek kate budi bahasa budaya kita.. amalkan la slalu baik tuk kesihatan dan keselamatan.. wah gitu ke.. ekekeke.. :D

UmiDAnisH berkata...

>> RaJa radIah,
AlahaI kak, aBidaNISh ni jeniS cool sikiT tak suke naK bertukAr jd atromen2 ni, huhuhu..

>> efamaira,
hehe, bercinta lain la, ni da beranak da, huhuhu.. hebat gak efamaira yerk.. ahaks

mamalieyna berkata...

ish2...menakutkan jer..nsb la takde pape blaku..nk jd samseng jalanan ke diorg tu..tak ptt..