PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Khamis, 25 Mac 2010

ROTI garlic

Arini uMi sempaT goreng kentang gOreng buaT rotI garLic jek uNtuk saraPAn aBI.. tahla.. lotiH je badaN ni.. Hope aBi suKa.. 'abI samPAi opis terUs makaN yer..' pesan umi pada aBi danisH..mujUrla aBi tak cerewet..huhuh

Hai.. pepagI lagi uMI da banGuN.. n arini kemalaSAn telAh berLaku.. walaUpun kemalasan berlaKU uMI gigiHkan jUA tenAga umi untuK menyiapkan menU daniSh utK bekalAn Nya ke umah mama ina..(penjaga danISh). pas da siap tu..uMI sediAkan pulaK beKAlan aBi utk dia berseRapan.. gaYA isterI mithaLI ke mee tali ..ekekeke

Tak tahu da nak wat apa tetibe terpIkir naK buaT rotI garLic sebagaI menU tambahan lain darI harI2 biaSa..senANg je hanYA 4 baHAn..


  • roti france
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar mentega
  • parsley kering secukupnya

Cara-cara

  1. Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.
  2. Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan hulu pisau atau lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter.
  3. Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk di sapu pada roti. Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu.
  4. Potong roti setebal 7mm-10mm. Sapukan dengan garlic butter . Lepas tu taburlah daun parsley. Bakar dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 150C

Huhu.. senanGkan?? bole dimakan begitU sahAja aTAu cicah denGAn mashroom sup.. yummi yummi.. k la, buat keje jaP ekk..tata..






3 comments:

Cik Anie berkata...

mmg ada gaya isteri mithali nih...

zh-ena berkata...

sempat la jugak sarapan di rumah kan
ena sempat minum air kosong jea pg2

UmiDAnisH berkata...

cik anie:
huhuhu, insyaallah.. kita semua mesti ke arah itu..

zh-ena:
tak de sarapan umah la ina, ni bawak bekal p opis pasai somi ku suke bawak air tangan bini dia ni dari mkn lua..ekeke