PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Selasa, 18 Mei 2010

Aktiviti si kecil..

Sepagi yang ceria ni,, owh ceria ke? kat opis tinggal umi sorang je..yang lain ke sabah, ke putrajaya, ke bandung, ke ijn dan ada yg cutI reHat2 diruMah..Umi menyibukkan diri Jap la kat umah uMI ni pasaI lama beNAr tak menaIP kisah2 daNish siBUdak mucuK tu.. walaupUn tekak yanG da baIk hujUng minggU lepAs kembAli gataL2 memBuatkan batUk Umi menJengah keluar bertuBi2 waduh cam serious sakit je..ala, tekak ni gataL2 je geraM raSa nak tenGok,cam naK korek je..boleh gitu? hahah

Okla, uMI lama tak cite dan naK la juga ketenGAhkan bakat anaK bujanG umI yang seMAkin cerdIk.. korang janGAn puLak bosan yer.. ala.. siDAnish tu.. aktiViti dia selEpas kaMi amIk dari school (uMah mama penjaga dia La) kamI akan bermaIn denGAn daNish daHulu... ketawa bersama dan gelAk2 golek2 sesAma..

AktiViti palIn best adaLAh bermAin duit sYiling.. bahaYA duit sYiling??? memAng la bahaya kalau kita tak awasI masA si kecIl denGAn duiT sYilIng..taPI yg nI adaLAh aktivitI siHAt yang memBoleHkan sikeciL belaJAr suaTu perKAra posItif..

aktiviti aPe???haha.. joM kita tenGok apa aktivitI yang menYihat kan tu..














Haaa...nampak tak apa aktiviti danish.. kat sini umi cube didik danish supaya belajar menabung.. perkara pertama yang danish dapat pelajari ialah..

1. kenali duit syiling.. sambil menabung danish tahu yg tu duit bernilai berapa jumlahnya.

2. danish dapat cam, yang mana paling kecil adalah paling kecil nilai nya.. dan cube ajar dia sebut perkataan duit tu iaitu sen.. tp peringkat awal ni danish pandai sebut "yennn" hahah boleh la tu sayang..

3. danish belajar pegang benda baru..dan dapat menajamkan matanya dan menumpukan perhatian ketika duit syiling dimasukkan kedalam lubang tabung yg halus tu.. memula tu berulang juga la sebab asyik tak masuk je..tapi bila hari2 buat..dia makin bijak..sekali je da masuk..heheh

4. Tabung yang disediakan adalah yang berkaitan dengan anak2 kita..terangkan pada mereka kenapa kita perlu menabung..sebab tu umi minta abi belikan tabung bas tu..sebab umi akan cerita pada danish yang danish akan ke sekolah menaiki bas. Danish kene pandai menyimpan wang dari sekarang untuk belajar di sekolah.. danish jawab apa tau..okehhh...

umi kata.."danish nak pegi sekolah tak? "

danish kata.. "okehhh"

5. Yang seroNoknya..kami suami isteri akan standby shiling sorang sikit sebab bilA masuk je rumaH danish akan cari bas dia dan kaTa..

danish "yennnn.. bashhhhh"

hahahaha... pelbagaikan aktiviti anak anda supaya merEka bersemangat dan ceRia setiaP hari.. =) selamat mendidiK..
Salam sayang dari,




Jom Klik banner ni.. besar faedahnya..

gif creator

8 comments:

[-suziey-] berkata...

waaa bgsnya danish...amalan menabung dr kecik ..good job la umi danish:) comey =je tabung tu secomey orgnya:p

UmiDAnisH berkata...

suziey:
dia memang suka bab2 masukkan duitni..berat da tabung tu..

mamalieyna berkata...

suke..suke..suke aktiviti camni..smbl seronok2 sambil terapkan suatu perkara yg positif..bagus2x..! ^_^

mamalieyna berkata...

suke..suke..suke aktiviti camni..smbl seronok2 sambil terapkan suatu perkara yg positif..bagus2x..! ^_^

dotblogspotdotkom berkata...

jaga2 bas tu... kang bergerak sendiri... sampai kat rmh pakcik plak.. huhuuh

UmiDAnisH berkata...

mamalieyna:
jom kita buat aktiviti menarik utk diorg.. diorg ni cepat belajar tau..

UmiDAnisH berkata...

pakcikdot:
eh, bas tu bergerak ke rumah pakcik bila penumpangnya da diturunkan takpe.. pakcik la jaga2 bas berantu singgah umah memalam..ekekek

Intan berkata...

Danish sama lah ngan arissa! Suka menabung :D

Moga anak2 kita semua pandai menabung sehingga dewasa :)