PENGUMUMAN
"best view" Permata Umi dengan menggunakan browser Mozilla Firefox (highly recomended), Google Chrome, dan IE version 8 dan ke atas, anda boleh upgrade disini

Jumaat, 22 Mei 2009

PenJImatan yAng berbaloi deNgAn Cloth diaper

Ramai yang tertanya2 tentang penjimatan Cd ni.. jimat ke, sangat2 ke??? pada umi, umi dapat berjimat... leh shoping2 online selalu kikiki disiNI umI aKAN tunJUKKan perbeZaan peNGGUnaaN diSPOsable diaper deNGAn cLOth diAPERS.. Umi suka bercerita pasal wang yang boleh dijimatkan dengan penggunaan CD *Sebab umi dah pernah bercerita panjang mengenai bahan kimia dan kesan penggunaan Disposable Diaper (DD) pada dunia (sedih erk..) Jadi umi cerita pulak pasal perkara happy ni...

Normal DD ialah DD brand Huggies, Drypers, Pureen yang biasa biasa (anggaran 60 sen sekeping)Dan expensive DD ialah MamyPoko, Drypantz (anggaran RM1 sekeping)

Aturan penggunaan DD sebenar :


Lihat PAda tabLE dibaWAh


sila save as picture utk fahaman anda dgn clik kanan pd picture n klik pd save as picture, tq..


Jika menggunakan DD:
Anak kalians menggunakan 7 DD sehari pada kos RM0.60 setiap satu (kos standard DD)


RM0.60 X 7= RM4.20 sehari
RM4.20 X 365 hari= RM1533 setahun
RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun


bayangkan jika menggunakan expensive DD seperti MamyPoko, Drypantz (anggaran RM1 sekeping)

RM 1.00 x 7 = rm7.00
RM 7.00 x 365 hari = RM 2555.00
RM 2555 x 3 = RM 7665 untuk 3 tahun... woww..


Kalians perlu mengeluarkan jumlah wang yang sama untuk anak yang kedua, ketiga dan seterusnya........


Jika menggunakan lampin kain/cloth diaper (CD):


Kalians perlu mempunyai sekurang-kurangnya 12 helai CD jika bekerja dan mencucinya setiap hari.umi ada kurang dari 10 je tau CD ni (bagi surirumah sepenuh masa atau yang mempunyai pembantu rumah, bilangan minimum yang diperlukan adalah kurang dari 10 helai kerana boleh terus dibasuh apabila menggantikannya) Untuk keselesaan, kalians boleh membeli lebih insert secara berasingan.


Sehelai cD: RM49
Beli 20 helai: 20X RM 49 = RM980
(lebih banyak lampin, lebih tahan lama kerana lambat lusuh)
Kos kekal sepanjang 3 tahun & boleh menggunakan lampin yang sama sekiranya ingin menambah keluarga.Penjimatan : RM4599 (DD) - RM980 (CD) = RM3619!!! (wah... bole buat muka kereta.. =P)

TerkeJUt aBI danISH bila lIHAt penJIMATAn yg saNGAT2 berBALoi.. apaLAGi kalAU ditamBAh denGAn cost krim rashes... lagi besar penjimataNnYA.


Penjimatan hampir 50%untuk normal DD dan 90% untuk expensive DD. Sekalipun anda masukkan kos sabun dan tenaga yang digunakanIanya tidak akan semahal DD


“Pengunaan Cloth Diaper adalah possible dan adalah sangat mudah utk ibu bekerja” lihat rutin harian saya sebagai ibu berkerjaya di siniApa tunGGU lagi, kalaU ibu, uMI, Mak, MAma, mOMMy, Amma yang sayANGkan baBY cePAt2la bertukaR ke Cd.. Worth for money smile for mummy shopping sakanla mummy2 yeks..
nota tecik : entry ini ditujukan juga kepada mizsmama, hope mizsmama smile bila bace ni =)
0 comments: